Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia, mała MI (+) mała TI (+) i co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 40 lat, 58 kg wagi i 168 cm wzrostu. Nie piję mocnych alkoholi, nie palę, dieta nisko tłuszczowa, jeżdżę rowerem, pływam na basenie, dużo spaceruję i jestem wściekła na własny organizm. Zaczęło się od duszności i bóli w klatce piersiowej w trakcie wysiłku, kołatania serca i uczucia palenia w klatce piersiowej. Każdy większy podjazd, podejście pod górkę stał się dla mnie problemem. Na początku bóle brałam za napady skurczy oskrzeli. W końcu w tamtym roku poszłam do kardiologa, bo męczył mnie szybki puls > 100 u/minut i zmęczenie wszystkim. Morfologia krwi w normie, tarczyca OK. Ciśnienie niskie. Skierowanie na echo serca. Wynik echa: LVEF 60%, wielkość jam prawidłowa, płatek przedni pogrubiały, mały prolaps. Mała MI(+) i TI(+). Stwierdzona tachykardia zatokowa, leczenie: magnez i początkowo 1/2 tabletki 2,5mg Bibloc. Obecnie 1 tabletka Bibloc 2,5mg + 1/2 tabletki w razie ataku tachykardii (średnio raz w tygodniu). Przeprowadzona próba wysiłkowa: przerwana po 7 minutach (9.9 METS) po osiągnięciu 161 pulsu (89%). Na czas próby odstawiłam Bibloc. Skutek - już przy rozpoczęciu próby miałam puls 117 w stanie spoczynku. Opis automatyczny EKG spoczynkowego: sinus tachykardia, ST & T abnormality, consider anterolateral ischemaor left ventricual strain nferior ischemia or left ventricular strain. po zakończeniu próby opis automatyczny: ***SIGNFICANT ST SEGMENT CHANGE. ST depression with slowly ascending ST slope in aVF (-1,6mm). ST depression with horiz. or desc. ST slope in V4 (-1,2mm), II (-1,3mm). ST depression with concave ST segment in III (-1,8mm). Ciśnienie na początku próby 110/80 na końcu 130/80. Próba ujemna w/g lekarza. Zalecenia wysiłkowe: najwyżej marsz. Bardzo zaniepokoił mnie dzisiejszy epizod: w trakcie wspinania się na górkę odczułam bardzo silny, piekący ból w okolicach mostka, rozlany na lewą stronę piersi, puls około 130, zaczęłam kaszleć, mroczki, zawroty głowy, po odpoczynku ból przeszedł (po około 10-15 minutach), jednak czułam znaczne osłabienie i niepokój. Prosiłabym o podpowiedź, jak dalej postępować, bo nie chcę zrezygnować ze spacerów. Jak często wykonywać echo serca i zawracać głowę swojemu kardiologowi, może jakieś dodatkowe badania?

Dzisiaj zaliczyłam pogotowie, od razu po obiedzie źle się poczułam. Myślałam, że zemdleję, ciśnieniomierz pokazał 102/70 , 54 puls i arytmię - było słychać jak serce się zatrzymuje i rusza. Rodzina wezwała pogotowie.Ciśnienie skoczyło mi do 140/100 (zawsze mam niskie) - zrobiono mi dwa razy EKG i lekarz powiedział, że widzi dodatkowe skurcze nadkomorowe i sugeruje zabranie do szpitala. Na miejscu trochę poleżałam, ciśnienie mi się unormowało 120/80, puls 80. I wypuścili mnie do domu. Nie dostałam ani wydruków EKG, na wypisie też nie ma nic o EKG robionym przez lekarza pogotowia. Jeden plus: zauważyłam, że jak usiadłam z głową między kolanami i zaczęłam kaszleć, to mi to pomogło. I teraz nie wiem czy pędzić znowu do swojego kardiologa i prosić o holter czy do Poradni Zdrowa Psychicznego, bo może wpadam w nerwicę :(