Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Dawid27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 27 lat.Problem mój dotyczy lekkiego wypadania włosów i zbierania się tłuszczu na czole i powiekach i brwiach. Na końcu włosów widać takie kuleczki. W brwiach pojawia się świąd, potem jak ich dotykam to na palcach mam jakby wodę. Czoło to aż świeci czasami. Uwaga bo to ważne. Gdy narasta stres to bardzo się to nasila. Gdy nie ma stresu to prawie wszystko znika prócz wypadania włosów. To podobno łojotok. Dostałem tego z dnia na dzień po powrocie od fryzjera.... Nigdy na nic nie chorowałem. Wyniki krwi mam dobre. Tzn OB, morfologia, CRP, mocz, próby wątrobowe, rozmaz.Typowego łupieżu nie mam. Byłem u dermatologa i akurat tego dnia nie miałem stresów ani nic. Więc powiedziała, że nic nie widzi. Szampony przeciwłojotokowe i przeciwłupieżowe nie pomagają. Witamin jem dużo. Ogólnie nic mi nie jest. Miewam często zgagi...to jeszcze mogę dodać. Co to w takim razie jest? Infekcja bakteryjna, grzybica, łuszczyca, łojotokowe zapalenie skóry? Nikt u mnie w rodzinie nie miał nic takiego....POMOCY!

Gość Znawca tematu

Może myjesz twarz czymś agresywnym na bazie alkoholu albo mocno zasadowym mydłem a skóra się broni ,,od środka** i produkuje sebum,spotkałem się też z przypadkami ludzi którzy jedzą dużo marsów snickersów ,nutelli,produktów smażonych w głębokim tłuszczu i ten tłuszcz roślinny (za dużo omega 6) później z nich właśnie wychodził przez gruczoły łojowe np. podczas wysiłku czy dłuższego zdenerwowania.