Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoka wartość cholesterolu LDL

Gość Wrocbad

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wrocbad

Witam, Mam prośbę o pomoc w interpretacji wyników badania na cholesterol, które przeprowadziłem w bieżącym tygodniu. Wiek: 30 lat Aktywność fizyczna: 4 razy w tygodniu Wyniki: 1. Cholesterol całkowity 342 mg/dl 2. Cholesterol HDL 85,0 mg/dl 3. Cholesterol LDL 246,06 mg/dl 4. Triglicerydy 56 mg/dl Czy takie wyniki oznaczają, iż jestem skazany na przyjmowanie statyn? Jak to się ma do informacji, które znalazłem w internecie, że kluczowy jest stosunek HDL/LDL, który powinien być wyższy niż 20% i jeżeli ta proporcja jest zachowana, to nie powinienem brać leków.

Niekoniecznie, najpierw należy spróbować sposobów naturalnych i zobaczyć jaki to odniesie skutek.Jak wzrost i waga?Tryb zycia? Prosze przeczytać artykuł w necie pt. ,,Cholesterol i trójglicerydy**, autor S. Gromadzki,.. Zawiera cenne wskazówki.Osobiście znam gościa, co z ok. 290 zmniejszył chol . całkowity na ok 220.Tylko przez odpowienie odzywianie,ruch codzienny, schudnięcie ok. sześć kilo[miał małą nadwagę] i ziołowy cynarex.Może najpierw warto spróbować?Dawniej górna granica normy była 240.A teraz zmniejszyli na 200.

Gość Znawca tematu

Mi osobiście lipidogram zaczął się poprawiać gdy wyeliminowałem tłuszcze trans,tłuszcze nasysone na rzecz oleju lnianego i oliwy z oliwek,a także codziennie 1 duży grejfrut na podwieczorek,trochę zawsze zostawiam podczas obierania tego białego i gorzkiego ze środka bo podobno tam też są cenne substancje (bioflawonoidy).Ale UWAGA grejfrut wchodzi w interakcje z niektórymi lekami i trzeba uważać.