Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiomiopatia rozstrzeniowa a renta.

Gość Logas

Rekomendowane odpowiedzi

Kończy mi się okres przebywania na rencie. Została mi przyznana w 2013 roku na warunkach: Przewlekła niewydolność serca w klasie II wg. NYHA, kardiomiopatia rozstrzeniowa z LVEF ok. 15-20%, utrwalone migotanie przedsionków, nadciśnienie tętnicze. Istotna niedomykalność zastawki mitralnej. obecnie mój stan zdrowia poprawił się- czuję się lepiej. Ostatnie badania:- Powiększony lewy przedsionek i lewa komora. Grubszy mięsień lewej komory o gorszej kurczliwości. EF 35-40%. Zastawka mitralna niedomykalność mała/umiarkowana,bez cech stenozy. Powiększony prawy przedsionek. Niedomykalność trójdzielna, mała fala zwrotna, gradient max. 26 mmHg. Osierdzie wolne, przepływ płucny prawidłowy. Aorta wstępująca 36mm, łuk 33 mm. Moje pytanie:--Czy na podstawie takich wyników, ZUS przedłuży mi rentę ( mam 57 lat )

ZUS to wredne dziady. Ja również mam chore serce mój Gradian Max to 103. Rentę dostaje jednak tylko dla tego że jestem po przeszczepie nerki i operacji oka. Teraz również czekam na serca. Wszystko to zależy czy były u Pana przeprowadzone zabiegi. W ZUS pamiętam jest lekarz który ocenia nasze schorzenia. Jeśli powie Pan mu że czuję się dobrze itp no to wiadomo że stwierdzą po tym fakcie ze nie potrzebna Panu renta i nadaje się do pracy jednak jeśli powie Pan ze choroba utrudnia Panu w życiu codziennym I coś Pana boli myślę że inaczej na to spojrzą. Życze powodzenia ;)