Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jakie badanie powinienem wykonać

Gość Michalssss

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Michalssss

Witam!! Mam 28lat i od niedawna coś dziwnego dzieje się z moim sercem. Kilka razy (dość rzadko) miałem uczucie zatrzymania się serca na sekundę i po tym mocniejszego uderzenia co mnie zaniepokoiło. Najgorsze jednak było ostatnie uderzenie kiedy wręcz mnie rzuciło naprawde mocne uderzenie serca (skurcz dodatkowy??).Zazwyczaj mam niskie ciśnienie mało kiedu dochodzi do 120 a często jest niewiele ponad 100 natomiast to drugie bywa wysokie kilka razy ponad 90 często ponad 80 ale nie wiem czy to ma znaczenie czy po prostu ciśnieniomierz liczy jak mu się podoba ;) puls też zazwyczaj jest w normie. Przez ostatnie 2 tygodnie czuję ucisk , kłucia w sercu okolicach serca na początku czyli około 2 tygodnie temu miałem ekg i lekarz stwierdził ,że jest ok i to pewnie jakieś nerwobóle ale ja mu nie bardzo ufam. Myślę jednak ,że to może być ucisk od kręgosłupa mam z nim dużo problemów ale niepokojące jest to ,że tak długo mi nie przechodzi a jestem osoba bardzo nerwową mimo leczenia Citabaxem 20mg (na depresję) i hydroxyzyną ciągle się martwię ,że jestem powaznie chory. Ostatnio byłem chory miałem gorączkę i silny kaszel nawet kilka razy odpluwałem z krwią na szczęście już tego nie ma chociaż lekki kaszel i biały język mam nadal ale doktor powiedział ,ze ta krew od silnego kaszlu więc raczej to nie jest rak płuc ;) Chcę zrobić jakieś badanie dla własnego spokoju tylko nie wiem które jest dla mnie bardziej wskazane i liczę na pomoc tego portalu. Echo serca? czy raczej EKG wysiłkowe? mam bardzo słabą kondycję szybko się męczę mimo młodego wieku a chciałbym pojeździć na rolkach ale ostatnio boję sie ,że te problemy z sercem odezwą się podczas wysiłku :( Pozdrawiam

Witam. Od dziecka miałam wadę serca i kardiolog powiedział, że trzeba mierzyć ciśnienie,jeśli jest mała różnica pomiędzy rozkurczowym a tym drugim to należy iść na badania np. echo.U Ciebie tak właśnie jest, może to być coś z zastawką, nie chcę straszyć ,ale badanie nie zaszkodzi.Również duża rozbieżność przy ciśnieniu też jest wskazaniem do diagnozy dokładnej.