Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak pomóc chłopakowi, który ma nerwicę i nic sobie z tego nie robi?

Gość pooolka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pooolka

Hej. Problem nie dotyczy mnie, ale mojego byłego chłopaka. Ma on stwierdzoną nerwicę przez lekarza. Jednak nic sobie z tego nie robi. Nie bierze żadnych leków ani nie chodzi na psychoterapię. Gdy pytam go dlaczego stoi tak bezczynnie uzyskuję odpowiedź *bo mam taki charakter*, *mam, bo tak mam*. Najgorsze to jest w tym, że chciałabym mu pomóc a on mówi, że go denerwuje. Z nim nie można normalnie porozmawiać, bo strasznie szybko się denerwuje. Wydaje mi się, że jego problemy sięgają dzieciństwa. Jego mama była alkoholiczką, nie mógł już tego znieść i wyrzucił go z domu. Wychowywała go babcia. Tata też go opuścił. Mam wrażenie, że on dalej tkwi w tym dzieciństwie i czuje się po prostu gorszy od innych. Nie ma w nim też chęci zmiany, *jest tak bo jest tak*. Martwię się o niego i mu to powiedziałam a on na to:*mnie to nie martwi*. On nie daje sobie pomóc. Możliwe, że zawsze radził sobie z problemami sam i teraz dla niego prośba o pomoc jest jak poniżenie. Teraz mówi, że jest w złym stanie psychicznym, boję się, żeby nic sobie nie zrobił...Doradźcie jak wpłynąć na niego i pokazać mu, że świat może być piękny.