Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie w młodym wieku

Gość Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa29ToF

Nadciśnienie może być pierwotne, albo wtórne. Najlepiej iść do kardiologa lub lekarza rodzinnego, bo jeśli faktycznie masz nadciśnienie, to trzeba je zacząć leczyć. nieleczone może prowadzić do wielu zdrowotnych problemów, np. udaru.

Hej Rok temu zdjagnozowano u mnie nadcisnienie tetnicze (mam 16 lat). Najwyzsze u mnie wynosilo 180/120. Nie mialam zadnych objawow, zadnych bolow, zawrotow glowy, wiec bardzo mnie to zdziwilo. (mam wrodzana chorobe nerek a wiec to ona byla skutkiem nadcisnienia). Bylam w szpitalu ponad trzy tygodnie i gdy z niego wychpodzilam lekarz zalecil mi przedewszystkim duzo ruchu, diete oraz leki Jestem ciekawa czy organizm moze przyzwyczaic sie do jednego leku i przestac dzialac? z gory dziekuje Pozdrawiam.

Witaj mamalook, jestem w podobnej sytuacji; też jestem trenujący, mam lat 20. Kiedyś miałem bardzo niskie ciśnienie bo 90/60 teraz kolo 140/75. Trenuje kolarstwo szosowe, dość poważnie bo ścigam się w różnych wyścigach. Jednak nadciśnienie bardzo przeszkadza, szczególnie przy podjazdach. Jeśli chcesz pogadac to pisz na gg 16205907. Pozdrawiam

Gość Damian2345

Witam, Mój problem rozpoczął się około pół roku temu, a dokładniej to wtedy go zdiagnozowałem. Mam 18 lat i praktycznie zawsze mam sporo wyższe ciśnienie. Normą u mnie jest 140 x 90, a zazwyczaj mam wyższe. Dziś miałem ciśnienie 177x90 , a co najciekawsze ja tego ciśnienia w ogóle nie odczuwam. Za równo przy ciśnieniu 140x90 jak i 177x90 czuję się dobrze, nawet bardzo dobrze. Żadnych zawrotów głowy itp. Byłem u lekarza, zlecono mi holter ciśnieniowy, ale niestety , miałem pecha i holter okazał się zepsuty i dalej czekam. Miałem usg w celu wykluczenia jakiegoś problemu z nerkami i wszystko jest ok. Co robić? Czy jedyną szansą jest leczenie lekami? Dodam, że biegam regularnie i jeźdżę na rowerze. Czy jest to niebezpieczne przy takich ciśnieniach? Co może być powodem takich ciśnień w takim wieku? Proszę o informacje i porady co robić, dziękuję za odpowiedzi..

Też w Twiom wieku chorowałam na nadciśnienie.W szkole byłam zwolniona z WF-u.Też miałam robione wyniki ,czy nerki nie mają wpływu na ciśnienie,też to wykluczono.Tak jak Ty nie odczuwałam wysokiego ciśnienia,źle się czułam jak brałam silne leki na nadciśnienie.Teraz są takie leki których działania tak bardzo się nie odczuwa.Miałam czasami 180/110.Przy 200/110 wylądowałam w szpitalu,a chciałam tylko od lekarza zwolnienie z wykopek(wy tego już nie macie).Brałam i biorę do tej pory leki na nadciśnienie,można z tym żyć.Mam syna w Twoim wieku ale ciążę z powodu nadciśnienia przesiedziałam na zwolnieniu lekarskim.Musiałam mieć spokój ,ciążę o mało nie przespałam.O tym jaki wysiłek fizyczny możesz wykonywać,to lepiej jak porozmawiasz z lekarzem.Rower na pewno nie zaszkodzi.Po badaniach jakie miałam robione i po wykluczeniu nerek zostało nadciśnienie samoistne.W tamtych czasach byłam szczupła i waga też nie miała wpływu na nadciśnienie.Dbaj o siebie ,nie odstawiaj sama leków(nigdy).Dobry lekarz prowadzący powinien Ci pomóc,ja miałam taką dobrą panią doktor ,która co jakiś czas dawała mi zwolnienie ze szkoły na tydzień po to,żebym odpoczęła. Dużo zdrowia Ci życzę,dbaj o siebie :-)

Choroba wieku nie wybiera. Każdy wiek dla choroby jest dobry. Chory człowiek powinien się leczyć u lekarza. Nie należy samemu odstawiać leków, ani nie zmieniać dawkowania. Proponuje koniecznie unormować ciśnienie w ścisłym porozumieniu z lekarzem. Choroba nadciśnieniowa jest wyleczalna. Lekarz zaleci odpowiedni styl życia/ nie palić papierosów, nie nadużywać alkoholu, stosować przepisaną dietę itp/. Pozdrawiam- Stanisław

Mam 30 lat, mam nadwagę ( 180cm, 105 kg), od kilku lat zawsze miałem trochę wyższe ciśnienie. Ostatnio mierzone 2-3 lata temu było ok 140/90 Ostatnio jak mierzyłem samemu to miałem 165/115, ponowne badanie u lekarza internisty dało ten sam wynik. Tętno też było za wysokie, ponad 90. W zeszły piątek (5 dni temu) lekarz internista przepisał mi Beto 25ZK raz dziennie. Po tej tabletce tętno jest niższe (75-80), ale ciśnienie niewiele się ruszyło - 160/110. W poniedziałek kazał mi brać jeszcze jedną tabletkę - Ampril 10mg raz dziennie. Na ulotce Amprilu przeczytałem, że dawka 10mg na maksymalna dawka na dobę, a dawka początkowa wynosi 1,25 - 2,5 mg na dobę. Czy te 10mg od razu to nie jest za dużo? Może lepiej zacząć od połowy tabletki i zobaczyć jakie będzie ciśnienie?

Gość Patryk879

Witam wszystkich... mam problem z ciśnieniem od dosyć dawna... zawsze miałem wysokie ciśnienie ;) robiłem ostatnio pomiary przez tydzień i ciśnienie wacha się od 125-150/80-85/ puls od 70-85 Nie wiem czy to coś bardzo poważnego... chodzi o to że to pierwsze ciśnienie mam podwyższone . rano jak wstaje to mam 120-130 to pierwsze a np po południu czy pod wieczór już 130-150. czy to coś poważnego ? Objawy nadciśnienia to takie że np w rozgrzanym w środku aucie źle się czuje i boli mnie głowa... gdy się głośno śmieje to czasem zakręci mi się w głowie na jakieś 10s . Mam delikatne mroczki przed oczami ale to chyba od komputera lub ciśnienia w oku. Ogólnie chodzę przemęczony i senny . Nie wiem czy brać jakieś leki na ciśnienie z tym ciśnieniem... doradźcie mi :) z góry dziękuje ;) Pozdrawiam

Gość Patryk879

No tak tylko zdarza się że 3 dni pod rząd mam ciśnienie 150/85 wiec chyba jest to już nadciśnienie i dodam również że mam dopiero 21 lat. Rano mam ok ciśnienie w normie ale już po południu czy na wieczór jest ta wartość podwyższona

Gość Patryk879

Nie pije Coli i na siłownie tez nie chodze... nie uprawiam żadnego sportu , mój poziom fizyczny jest fatalny... dom praca dom . jedyne co to wchodze na 2 piętro codziennie i to wszystko... nie wiem czemu mam takie ciśnienie... Np dzisiaj rano zacząłem się głośno śmiać to zaczęło mi walić serce ale po minucie przestało

Gość Patryk879

Ogólnie czuję się jakoś dziwnie od początku zimy.. może to dlatego że nie mam żadnego ruchu... czuję się przemęczony i mam ciężką głowe i do tego ból oczu i mroczki przed oczami.... Ale ostatnio byłem na studniówce i po alko było wszystko ok... nie wiem może się nakręcam i potrzeba mi więcej luzu... Też troszkę stresu było ostatnio... Sam już nie wiem. A Ciśnienie od zawsze miałem wysokie od małegoo ale nie doskwierało mi jak teraz...

Taka sama odpowiedź jak w innym podobnym wątku. Mam nadzieje, że nie skasują bo to ważne. Leki, które się bierze działają na objawy. Ten sposób działa na przyczyny : http://hancom.pl/content/9-dieta-dr-ewy-dabrowskiej-post-daniela Polecam z kontrolą lekarza