Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wskazania do ablacji

Gość evvva

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Wiem, że istnieje już podobny wątek, jednak jest dość stary, dlatego dla pewności zakładam nowy. Niedawno podczas rutynowego badania zdiagnozowano u mnie zespół WPW, miałam od tego czasu robione kilka razy EKG, a także echo serca i Holtera. Wczoraj poszłam z wynikami do kardiologa, który spojrzał na nie i od razu powiedział *do ablacji*. Mam jednak wątpliwości, WPW przebiega u mnie całkowicie bezobjawowo (od diagnozy mierzę sobie w domu tętno i wychodzi zawsze w przedziale 65-85, nie mam kołatania serca, nic zupełnie), czy naprawdę warto ryzykować powikłania bo ablacji *na wszelki wypadek*? Przyznam, że kardiolog bardzo mocno mnie nastraszył, powiedział, że *pani nie powinna w ogóle nawet samochodu prowadzić* i wszelkie pytania o to jakie jest realne ryzyko nagłego zgonu ucinał mówiąc, że to jest do operacji i koniec. Dla mnie zabrzmiało to tak, jakbym siedziała na beczce z prochem i w każdej chwili mogła umrzeć. Oczywiście czekam już na wizytę u innego lekarza, jednak jeśli ktoś miał podobne doświadczenia, bardzo prosiłabym o poradę - czy bezobjawowe wpw naprawdę jest aż tak groźne?