Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zoladek, przelyk, kaszel, goraczka, IPP

Gość kacha12345

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kacha12345

Zatem 2 tygodnie temu bolal mnie brzuch po lewej stronie pod zebrami od niedawna i zoladek od pewnego dluzszego czasu, Poszlam do lekarza, przepisala inhibitor pompy protonowej polprazol. Najgorsze zaczelo sie po wzieciu tego leku IPP. Po wzieciu leku zaczelam czuc kwas w ustach, dziwny posmak, tak jakby soki zoladkowe sie cofaly do przelyku i ust. Zainfekowane zostalo moje gardlo i dostalam 39 stopni goraczki po 3 dniach od rozpoczecia brania leku. Czulam sie fatalnie stracilam apetyt, do tego doszedl staraszny kaszel. W koncu udalam sie do szpitala zbadali mocz krew niby wszysto ok (watroba ok, trzustka ok) kazali dalej brac polprazol i kazali tez brac paracetamol . Czuje sie caly czas fatalnie mam stan podgoraczkowy caly czas brak apetytu, chudne, mam tez zaburzenia swiadomosci czuje sie jak we snie caly czas. Caly czas jest ten dziwny posmak w ustach i straszny straszny kaszel. Bardzo prosze o pomoc

Gość kacha12345

Czyli infekcja swoja droga a refluks swoja? Dziwne ze jakos ta infekcja pojawila sie dokladnie wtedy kiedy kwas zaczal zalewac mi gardlo, teraz caly czas czuje jakas wydzieline w gardle i ustach, no i ten bol brzucha z lewej Jestem juz polprzytomna z tego wszystiego, najgorsze ze nie moge jesc w dalzym ciagu - zero apetytu i utrata smaku. Nie czuje co jem Bardzo slabo sie czuje

Przy refluksie moze wystapic kaszel. Mozliwy jest bol gardla i uszu tzw.*maska laryngologiczna*. Moze masz rrzepukline rozworu przelykowego, wtedy moze wystapic podraznienie nerwu blednego, ktory przebiega od glowy do brzucha. Wtedy masz cale spektrum objawow, moze wystapic nawet kolatanie serca.

Gość kacha12345

Niestety w dalszym ciagu bardzo zle samopoczucie, przeszla mi goraczka ale caly czas czuje cos w zoladku po lewej stronie i plecy po lewej tak jakby przeszywa jakis bol. Najgorsze jest oslabienie, czuje sie polprzytomna, tak jakby we snie... Robilam badania krwi moczu i wszystko w porzadku - trzustka, watroba ok Od czego moge miec takie straszne oslabienie? Czy przy wrzodach jest takie oslabienie? Nie mam biegunki ani smolistych stolcow ani wymiotow...

Gość kacha12345

Lekarka zmienila mi leki na slabsze zamiast 40mg teraz biore 20mg IPP, polepszylo sie ale nadal mam kaszel duzy i nie czuje sie w pelni przytomna. Boli mnie gardlo tez i w nocy odczuwam znaczna suchosc przelyku i bol. Caly czas chce mi sie pic. Zaczela mnie tez bolec glowa Ide tez przeswietlenie klatki w przyszlym tygodniu

Mam podobne objawy ,wynik gastroskopii - przepuklina rozworu przełykowego ,nadżerki . Waga spada , biorę helicid 20 , debretin trochę pomaga hydroxyzyna ,słaby uspokajający lek po ktorym mogę coś zjeść i pospać .Konieczna gastroskopia i dobry gastrolog .Leczę się już 2 miesiące i końca nie widać .Pozdrawiam

Gość kacha12345

A ja odstawilam IPP calkowicie prawie 2 tygodnie temu i zdecydownie moj zoladek sie lepiej czuje. Wrocil apetyt. Zamiast IPP biore lukrecje DGL, miod manuka, siemie lniane i zaczelam tez kuracje marchewka Caly czas jednak strasznie slabo sie czuje, nie jestem w stanie normalnie funkcjonowac, nie chodze do pracy, lekarka sie juz na mnie dziwnie patrzy Rano wstaje i czuje sie jakbym wcale nie spala, teraz tez mam ochote tylko sie polozyc i spac

Gość Gość12305

IPP to niebezpieczny lek. Jego stosowanie może spowodować niedokwasotę żołądka w bardzo krótkim czasie. Nieleczona może doprowadzić do wrzodów żołądka.. Gorączka, uczucie pełności, brak apetytu, wymioty, biegunka... Moim zdaniem należy unikać stosowania tego leku. 

Gość Gość12305

Po odstawieniu leku IPP należy stosować dietę lekkostrawną i wyeliminować nabiał oraz potrawy smażone. Polecam stosowanie kropli żołądkowych, picie nagietka oraz wody z cytryną na czczo i pomiędzy posilkami. Ograniczyć picie w trakcie posiłków.