Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Narkotyki a choroby serca

Gość Joanna

Rekomendowane odpowiedzi

Pisze do Was ponieważ chciałabym bardziej fachowo dowiedziec sie czy moje podejrzenia mogą byc słuszne... Jakieś 8 lat temu przez ponad miesiąc byłam w ciągu amfetaminowym, codziennie. Potem zażywałam ją sporadycznie ale na szczęście udało mi sie ją odstawić bez większych problemów ale bardzo często dopadały mnie ataki paniki, np. w zatłoczonym autobusie lub sklepie. Towarzyszyły temu duszności, zawroty głowy, szumienie w uszach. Później doszło do tego szybsze bicie serca, wrażenie jakby chciało wyskoczyć. Odstawiłam kawę bo czułam sie po niej jakbym miała zawału dostać. Podejrzewam że może to byc nerwica serca chociaż nie mam obsesji na temat śmierci czy swojego stanu zdrowia. To mnie dopada w najmniej oczekiwanym momencie. Nie robiłam żadnych badań chociaż mam zamiar je wykonać nareszcie ale też nie chce lekarzowi tłumaczyć się ze swoich dawnych przygód z narkotykami. Chciałabym sie tez dowiedzeć jak w takiej sytuacji może zareagować moje serce na kokaine czy amfetaminę? Nie chce tego brac ale chciałabym komuś pomóc... Prosze o odpowiedź...
Joanno, *narkotyki* to temat tabu w naszym społeczeństwie; choć tak naprawdę nie ma czegoś takiego!; są różne środki psychoaktywne - o kawy, przez koper włoski :) po kokainę. Każdy specyfik działa inaczej. Wiele jest mitów i niedomówień. Ale do rzeczy: amfetamina, owszem, ma fizjologiczny wpływ na serce i zwykle trzeba trochę poczekać aż się on ujawni. Nie wiem czy jest sens mówić kardiologowi o przygodzie z amfą (zależy od człowieka) ale na pewno powinnaś się z nim skontaktować i zdiagnozować stan na dziś. Wiele informacji nt. wpływu tak zwanych *narkotyków* na różne funkcje organizmu znajdziesz na forum hyperreal lub, jeśli czytasz po angielsku - jeszcze lepiej - na stronach maps.com. MAPS to organizacja skupiająca naukowców zajmujących się środkami psychoaktywnymi, w tym ich terapeutycznym zastosowaniem (tu uprzedzonych a niedouczonych czytelników odsyłam także do głębszej lektury litaratury przedmiotu). Jeśli masz jakieś inne pytania, to napisz, postaram się kompetentnie odpowiedzieć, także po konsultacji z innymi ludźmi, np. chemikami. Nie Ty jedna masz ten problem. Generalnie z amfą nie ma żartów a koka to już zupełnie nie przelewki.Wiem co piszę. Pozdro, trzymaj się i idź do kardiologa!
Moim zdaniem to w psychice siedzi, wiem co mowie bo mialem to samo i po tym samym :/ Tez rzucilem amfe i pozniej mialem niby problemy z sercem, trzy razy robilem szczegolowe badania (nie tylko serca) i wszystko bylo ok. Dopiero lekarz mnie skierowal do psychologa a ten do psychiatry - 6 miesiecy i teraz jest juz wszystko ok, a serca nie leczylem ;) Ja bralem amfe jakies 2 lata, teraz juz nie biore przeszlo 2 lata i nie wezme - ty tez nie mysl o tym! To dno!
Witam ,mam podobne odczucia co do nerwicy serca , mialem jakies epizody z feta ale nigdy nie bralem w dlugich ciagach raczej sporadycznie ale konkretnie , po jakims czasie doszlo extasy i przez caly czas palilem zielsko !!! uwazam ze marihuana w duzym stopniu sie przyczynila do moich problemow , ona nie jest taka niewinna jak ludzie mowia ( ale jest fajna ) po tym jak nerwica sie u mnie ujawnila staralem sie nie palic z byc czesto ale sie nie udawalo , oblawy po paleniu byly straszne juz po 2 buchach wkrecaly mi sie moje problemy z sercem !!! Czasami myslalem ze mi przestanie bic zaraz potem balem sie zeby nie wyskoczylo naprawde straszne uczucie , od 3 miesiecy nie pale bo nie ma sensu , jakies kilka miesiecy temu wzialem 2 groszki na totalnej nieswiadomce (bylem po alkoholu) podczas imprezy czulem sie normalnie wszystko bylo ok , dopiero na drugi dzien jak sie zorientowalem zaczela sie akcja z sercem . Mimo mojej nerwicy pije alkohol mam 20lat takze bawie sie . Najgorzej jest na kacu wtedy sobe duzo wkrecam . Od narkotykow trzymam sie z daleka ,przynajmniej teraz ale napewno jak pojade na jakas wieksza bibke nie wobrazam sobie nie wziac groszka . Z moja nerwica to jest tak ze zawsze jak cos sie dzieje ja wiem ze tak naprawde nic mi nie jest i wiem ze problem tkwi w glowie a nie w serduchu , poczekam jeszcze jakis czas moze przejdzie jak nie to postaram sie zapisac na jakas terapie !!! moje pytanie znacie przypadek w ktorym nerwica ustapila samoczynnie ???? mam nadzije ze sa takie przypadki napiszcie wszystko co wiecie i wsze dosidczenie apropo narwicy i gragow !!:D
**THC: ja tez mialam podobnie po zielsku jak przegielam. raz juz myslalam ze odjade przez wlasna kretynska glupota i od tamtej pory to wezme ewentualnie malego maszka jak kto przypala bo sie boje :/ trawsko nie jest wcale tak niewinne jak wszyscy pieprzą dookoła, a najgorzej kiedy nieswiadomie skuna przypalałam - nic nie czułam ze to chemia. potem nie moglam sie przez 3 dni pozbierac. teraz odpuscilam z trawskiem. lepiej zafundowac sobie fajny seks (bez trawy przed! :) niż wątpliwe przyjemnosci z dragami pozdrawiam wszystkich sewa12@gazeta.pl gg 6013137
tia pewnie ze feta ma wpływ w sercu jest mini układ nerwowy ma wszystkie rodzaje komurek mózgowych i funkcje pamięci krótko i długotrwałej w ograniczonym zakresie 2ga teoria to zachwianie-uposledzenie receptorów α-, jak i β-adrenergicznych, http://pl.wikipedia.org/wiki/Adrenalina 3cia wpływ na psychike tu zwykle antydepresanty itp pomagaja , ew piracetam w celu usprawnienia funkcji muzgu
Gość niepewniak
Czuje się żle z tym . Paliłem zielsko około 3lata lubiałem to bardzo kochałem wręcz z ziomkami po kilka szotów :P ale nie....:| .Pewnego miesiąca to było gdzieś tak po nowm roku 2007/2008 przy każdym paleniu dostawałem drgawki było zimno nie dawałem sobie z tego sprawy że coś się dzieje . Potem coraz bardziej ,koledzy mówili że jak zapale ręce mi skacza jak poje...........:/ .Potem nagle miałem myślij dziwne że musiałem się zastanawiać przed każdym mówieniem do kogoś np. czy dobże to powiem czy nie wtemat taki strach chwilowy ,jak było więcej osob to miałem wrażenie
Gość niepewniak
jakbym miałam zaraz grać na jakiś mistrzostwach .I jeszcze jedno kiedy coraz bardziej mi się te obiawy powiększały raz zapaliłem czułem sie cholernie miałem wrażenie jak bym stracił przed oczami rzeczywistość .Obudziłem się na nastepny dzien .I bałem się niewiedziałem jak sie spotkam z jakims inym ziomkiem jak podejsc do niego jak zachowywalem sie w danej sytuacij meczy mnie to przestalem juz nie pale od 2miechow wydaje mi sie ze wraca powoli to wszystko jak traktowalem ludzi.Ale jednak nadal mam takie myslij jak sie stanie cos bardziej cos co budzi u mnie jakies wrazenie myslij powracaja .
Gość niepewniak
Mówie wam nie palcie tego GÓWNA NIE BIERZCIE NIC TO JEST Hujs........ale jeslij lubisz to czasami 3razy na miesiac uwierz mi nic ci nie bedzie nieprzesadzaj ale ja juz niemoge musialem z tym skonczyc ale lubialem to trudno . Czekam na odpowiedz wsprawie z tymi myslami minimalnymi teraz drganiami rąk nóg.Prosze was doradzcie MI czekam.
Cześc ja mam ten sam problem ;/ jak zapale zielsko albo walne sobie anfe..czuje ze ma mi serce wyrwac z piersi i jak wstane na proste nogi to czuje ze mdleje i musze sie szybko usiąsc...ja kiedyś bralem anfe chyba caly tyydzien pod zad i nic mi nie bylo...tak mi sie stalo od kad zapalilem pierwsza lufke ;/ i jak sobie zapale albo wciagne to nie moge wytrzymac :( bardzo sie wtedy boje i mam wrazenie ze mam zaraz umrzeć..moze mam jakieś shizy? czy cos??
amfetamina to dno i grozny narkotyk szybko uzaleznia. siedzialam w tym bagnie ponad 3 lata pierwszo zaczelam od malych ilosci po kilku miesiacach to bylo za malo i moja slaba dawka to byl giet amfetaminy bylam uzalezniona i bylam w 3 osrodkach i wyszlam nie bralam z dwa lata i znow zaczelam i juz z dwa tygodnie dzien w dzien biore nie spie nie jem chce zucic ale nie potrafie i nie moge znalezc pomocy. wygladam strasznie mam trzesiawki bole brzucha serca blagam pomozcie bo juz ze soba nie daje rady
Ja zaczolem brac rozne narkotyki 15 lat temu. Zielsko anfa extazy plyne extazy i wszystko bylo by ok do malego wypadku na sylwestr gdy pomiszalem mocna anfetamine z mocny zielskiem- serce mi tak przyspieszalo i zwalnia ze mi sie obra w ocza zwezal do malej kropki a rkoma trzymalem serce zeby mi niewyskoczylo z klatki piersiowej- zbrano mnie R-karetka do szpitala -doswiadczylem jaka jest mila sluzba zdrwia w takich momentach -powiedziel zebym sie meczy sam somie na to zasluzylem!! Tak to prawda ale narkotyki daj tak duza frajde ze ciezko od tego sie uwolnic.Obecnie ma 33 lat i dalej biore anfetamine sporadycznie ale w duzych iloscia i pale ziolo ale tylko dla tego ze sex jest tak odjazdowy po tym ze chyba nieprzestane.Wiem o skutka uboczny i odczuwam je ale zyje sie raz i trzeba zyc jak sie lubi- Jestem wlacicielem duzej firmy i powinienem byc na tyle dorosly aby temu zaradzic i nicps. moja zona tez zemna bierze i mowiz taki sex jaki jest po narkotykach nie mozna tego wytlumaczyc dla osoby ktora niebrala i niezrozumie tego. W niemczech a dokladznie w berlinie jest kilka odjechanych lokali gdzie extaze dostajesz na wejsciu aby zrozumiec co tam sie dziej:))Dobra rada cpac ok ale pamietajcie o dbaniu o organiz jak vitaminy badania i moze nie codziennie nieprzesadzajcie -moj rekord to 35 extaz i 8 gram afetaminy wziete na jednej imprezie -NIEROBCIE TEGO!!!!!!!!!
Gość DarkiSmarki
Ja paliłem sporo trawy, ale nie jakoś strasznie dużo, wieczorem przy oknie spaliłem lufkę albo małego bacika. Później na imprezie kumpel dał mi blanta, mysiała, że jest tam stara dobra MJ, a okazało się, że to Magic (taki syf z dopalaczy, nie pale dopalaczy), do 4 rano miałem kołatanie serca i teraz jak wezmę buszka z trawy to od razu tętno wzrasta mi masakrycznie. Dostałem Nerwicy serca od tego całego syfu, bardzo niefajnie.
Seksoholiku: Moja dobra rada: koniecznie idź z żoną i ze sobą do poradni odwykowej! Witaminy nie uratują Cie od zawału, czy nagłej śmierci sercowej, dziur w mózgu itp. Miałes już dowody na to, jakiego niemal śrmiertelnego *kopa* dają dragi.
Gość Mariusz 34

Dzień dobry potrzebuje porady.

Zacznę od tego ze moje ciało jest w   dobrej formie fizycznej uprawiam dużo sportu dbam o dietę i odpoczynek i co ważne podczas sportu moje serce osiąga duże przeciążenia 180-190-200 uderzeń na minutę. Podczas tego nie odczuwam żadnego dyskomfortu w sercu anie w organizmie wszystko jest super mimo ze serce wali jak młot.

Z drugiej strony czasem zażywam marihuanę lub kokainę i po zażyciu pojawiają mi się bardzo dziwne symptomy bo po kokainie ma duży dyskomfort w klatce piersiowe kłucie pieczenie małe nerwobóle w okolicach mostka i ta przeświadczenie ze zaraz się zdarzy coś niedobrego stres itd jest to bardzo dziwne uczucie. Ostatnio mialem taki napad ból w klatce poty przyspieszony oddech myślałem ze już po mnie ze to zawał ale ustąpiło.

Dziwne jest to ze po zażyciu nie mam jakoś wielce podniesionego ciśnienia ani tętna to jest nic z tym co mam podczas treningu podczas brania mam 110 ale tez i np 75 i objawy są zawsze. I tez z tego co pamietam nie zawsze tak miałem teraz tylko stres i myśli o śmierci.

Marihuana tez tak działa po zapaleniu czuje jakby bardziej serce i dyskomfort ze jest z nim coś nie tak a puls nie podskakuje  wcale mocno 

I wtedy zaczynaja się te myśli coś się wydarzy itd stres.

Trochę czytałem o tym czy to może być nerwica lekowa?

A po takim jednym napadzie bo to Iuz drugi poszedłem do lekarza zrobił badanie dody posklejał na ciele i wyszło ze wszystko Ok serce zdrowe. Może zrobić jakieś dokładniejsze badanie serca ? Czy można przyjąć ze to nerwica sercowa ?