Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia u młodych osób.

Joann

Rekomendowane odpowiedzi

Przerwy w biciu serca, to chyba odczuwa wielu ludzi którzy mają arytmię komorową, tak jak mówi AS12, a pauzy to zupełnie co innego. W wynikach Holtera zawsze jest rubryka pauzy. As12 ostatni Holter wyszedł super, ale później wypłukałem sobie chyba za bardzo magnez z organizmu i była masakra przez 2 miesiące. Kardiolog mówił mi że każda infekcja (nawet ta związana z przeziębieniem) od razu wywołuje pobudzenia. Wiem to z własnego doświadczenia.

Witam, Fora czytam od wielu miesiecy, ale pierwszy chyba raz [postanowiłam napisac. Ja meczyłam sie od dziecka do 27 roku zycia z czestoskurczem nadkomorowym, po ablacji w Bydgoszczy czestoskurczów nie mam, na szczeście, ale od jakiekogos czasu (jakies 10 lat ciągle jakies zaburtzenia rytmu. Od jesieni 2014 i caly 2015 wlasciwie na palcach mogłam policzyc dzni kiedy nic , a nic mi nie dolegało. Jeszcze pare lat temu te zaburzenia wystepowały kilka dni, wtedy piłam duzo soku pomidorowego uzupełniałam magzez i potas i było oK. Ale do niedawna to codziennie, spac nie moge. Czasem nawet jak w dzien nic mi sie nie dziej to jak tylko sie położe od razu zaburzenia rytmu i po spaniu, czasem leże na pół siedząco, wtedy nie mam tych zaburzen. Zaczęłam sie leczycu gastroenetrologa ( 21pazdzienik mam gastroskopie z wycinkiem( pod katem celiakii), bo ja czuje ( kiedys takie silne uściski w klatce) czesto ze jak sie schyle, położe włąsnie, lub w ogole jak sie scisne, najem, ze jak bym miała motorek w brzuchu ktory pobudza to serce do tych zaburzen. Robiłam ostatnio tez nadczynnosc tarczycy i zobacze musze odebrac wyniki ( w czwarteK - 10.09) Od poczatku sierpnia stosowałam diete bezglutenową i nie miałam zadnych objawów ( moze pojedyncze zaburzenia) Miałam Holtera pod koniec sierpnia i lekarz ( wtedy od 2 tyg, jadłam wszysto ( z maką) i pojawiło mi sie duzo zaburzen) powiedział ze nie tylko magnez i potas ale tu trzeba wprowadzić powazne leczenie, bo mialam dodatkowych skurczów ok 8000 na dobe, wiec bardzo duzo. Przeraziłam sie jak mi to powiedział. Ja mysle ze moje zaburzenia sa wywołane czyms i chcialabym to znależć zeby nie leczyc sie tabletkami czy czym innym na serce, bo czuje ze przyczyna lezy gdzie indziej. Echo serca wyszło mi ( poraz kolejny ok) tylko małe niedomykalnosci zastawek ( trojdzielnej i mitralnej chyba). Zauwazyłam tez ze jak wezme potas ( silniejszy ) i magnez to tez mi szybko mijaja dolegliwosci, ale na pare godzin, a potem od nowa serce szaleje. Ale jak robie magnez lub potas z krwii to zawsze mam w normie - ? Strasznie mnie to wykancza..... Czy ktoś tez tak ma jak ja ??

Nie opuszczają niestety!!!!!!!Mam to gówno bez przerwy,ale przy życiu trzyma mnie myśl ,ze skoro lekarka widziała na EKG ostatnio ze są skurcze i dalej twierdzi ze jest ok to widocznie wie co mówi w końcu jest dr kardiologii!!Faktycznie psychicznie mam dość ,najgorszy jest strach ze arytmia w jakiś sposób uszkodzi serce,i ciągle szukanie przyczyny.Myśl ze nawet tu na forum w większości piszecie ze macie skurcze w formie ataków a ja mam ciągle mnie bardzo martwi ,ech szkoda gadać:-( A ty ,Krakus ,wyczytalam ze masz spokój póki co?

Nie,ablacja nie wchodzi w gre ponieważ są to skurcze pojedyncze i również ich ilość nie jest wskazaniem do zabiegu bo komplikacje mogłyby być bardziej upierdliwe niż same skurcze,np po ablacji mogłabym mieć częstoskurcze lub inne arytmie ,ryzyko przewyższa korzyści!Niestety moja pani dr jest przeciwnikiem *grzebania w sercu* dla poprawy komfortu życia,czasami próbuje mi zmieniać leki ale tych z kolejii to ja nie chce zmienic .No cóż taki mój los ,los z arytmia!Najgorsze kiedy jestem sama w domu lub w miejscu przepełnionym ludźmi ,wtedy to juz apogeum skurczy i strachu.Krakus ,ty podejrzewają ze u ciebie arytmia pojawia się przy spadku mikroelementów a ja nawet nie wiem skąd to mam,pozostaje mi jedynie wierzyć ze to zwłóknienie po grypie .

Spróbuj z tym Biosotalem, ja się po nim bardzo dobrze czułem. A może psycholog? Bierzesz jakieś suplementy oprócz brokera? Ja miałem magnez w normie na wyniku a skurcze nadal były, brałem 2 razy do dnia i nadal nic, dopiero 3x dało poprawę. Ja też nie jestem pewien że mam to z braku soli... W szpitalu mi powiedziano że może to być od przebytej grypy.

Witam tez choruje na arytmie . jest to choroba bardzo upierdliwa ale da sie z nia zyc wystarczy tylko brac leki i prowadzic dosc spokojny tryb zycia. Bo serce ktore jest chore i obciazane dodatkowymi emocjami badz stresem ma zly wplyw. Ja bralam Bibloc 2,5mg do czasu gdy przestal dzialac zwiekszono mi dawke do 5mg i zobaczymy co dalej jak narazie jest ok.