Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czerwona skóra

Gość Gokolor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 17 lat i wieku 13 lat zaczęły mi się pojawiać pierwsze pryszcze na twarzy. Wiadomo, 13 lat lekkie zaskoczenie i niesmak, że twarz nie jest już idealnie czysta itp.. No więc mama zaczęła mi kupować różne maści, ale to jest mało ważne. Problem zaczął się kiedy wyskoczyło mi kilka pryszczy w okolicach nosa i na samym nosie no i trochę głupio to wyglądało i chciałem się jak najszybciej tego pozbyć. No więc mają parę pryszczy w tej okolicy stosowałem taką jedną maść, ale nie pamiętam nazwy. W sumie to nie ważne. Problem zaczął się kiedy mama kupiła mi maść firmy Garnier.. Była ona w takiej tubce jak mydło w płynie. I nie czytając żadnych instrukcji jak tego użyć posmarowałem tym nos i okolice nosa. I jako, że nie czytałem jak tego używać zamiast to zmyć po 3-5 minutach jak się powinno to robić prawidłowo to zostawiałem to jak debil aż wsiąkło mi w skórę i tak z 3 czy 4 razy zrobiłem i za którymś razem zaczęło mnie to piec, ale chciałem jak najszybciej się tego pozbyć. I tutaj jest cały problem. Od tamtej pory mój nos i okolice nosa zrobiły się czerwone. Wygląda to jakbym miał podrażnioną skórę, taką poparzoną trochę. Stosowałem na to różne maści, płyny itp, ale nic nie pomagało. Stosowałem też leki, które mi przepisał dermatolog... Ale dermatolog przepisywał mi maści na TRĄDZIK i mama też mi właśnie kupowała maści na TRĄDZIK i tu jest pies pogrzebany, bo moim zdaniem to nie jest trądzik, tylko po prostu ten je*** Garnier spalił mi skórę tam gdzie smarowałem ją tym szajsem.. Dodam, że gdy np. idę się kapać lub gram w piłkę i się spocę, czyli pod wpływem wody na nosie pojawiają się takie białe ( nie wiem jak to nazwać ) jakby mi skóra z nosa schodziła pod wpływem wody.. I to głupio potem wygląda, więc zawsze to ściągam palcem i na następny dzien jest to samo.. Irytujące bardzo.. I chciałbym się dowiedzieć czy spotkaliście się kiedyś z podobnym problemem i jak z nim walczyć ? Proszę o pomoc, bo naprawdę mam tego już dosyć......

Gość Znawca tematu

Dość często problemy ze skórą są spowodowane niedoborem błonnika w diecie (toksyny które z nas wychodzą widać na skórze)niedoborem proliny i lizyny w diecie,witaminy c,kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 (łyżka oliwy dziennie może pomóc)Myj twarz 3 razy dziennie samą letnią wodą i dokładnie wycieraj rzecznikami jednorazowym i nie na sile (skóra musi oddychać aby się regenerowała) Ewentualnie kup sobie cynk w aptece i krzem.