Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Migotanie przedsionków, jakie to uczucie?

Gość weronika67287

Rekomendowane odpowiedzi

Gość weronika67287

Witam, chciałabym aby ktoś, kto miał przygode z migotaniem przedsionków, mógł opisac to uczucie. Co czuliście po przyłożeniu ręki do klatki piersiowej i jak wtedy biło wasze serce. Od roku czuję się źle, miałam badania około 9 mies temu, miałam wtedy bóle w klatce piersiowej, badania u kardiologa wyszły dobrze, więc stwierdzono, ze pewnie to nerwobóle, kilka miesięcy później doszedł wysoki puls, ok 130 na minutę, utrzymywał sie całymi dniami, trwało to około 3 miesiące (rzadko miałam lepsze dni), wysokie tętno się uspokoiło, ale teraz z kolei pojawiło się dziwne bicie serca, zamiast po 2 normalne uderzenia (skurcze), mam takie 2 dziwne wibracje, tak jakbym przyłożyła sobie wibrujący telefon do klatki piersiowej, jakby serce zamiast podwójnych uderzeń wykonywało podwójne wibracje/wstrząsy. na początku myślałam, ze mi się to wydaje, ale nie tylko ja to czuję... Również moja mama czuła to po przyłożeniu dłoni do mojego mostka... Moje pytanie brzmi następująco, co to moze byc? Czy miał ktoś podobne uczucie kiedykolwiek i co się okazało? Czy mogą to byc migotania przedsionków? Takie dziwne bicie serca nie ustępuje, to jest cały czas... Nie mam możliwości udania się do lekarza, nie mam ubezpieczenia ani pieniędzy (zostałam wyrejestrowana z urzędu pracy). Ponowne ubezpieczenie będę miec dopiero w kwietniu. Proszę o kulturalne wypowiedzi, bez zbędnych komentarzy, abym szła do lekarza, ponieważ oczywiście mam taki zamiar. Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi.

Migotanie przedsionków to nie uczucie!!! Miłość, nienawiść owszem. Jeśli nie masz ubezpieczenia i nie masz pieniędzy to jesteś w czarnej d...e! Nic, tylko położyć się i czekać końca. Na tm forum napisano wystarczająco dużo na interesujący cię temat, tylko trochę fatygi i wszystkiego się dowiesz. Nie wiem dlaczego oczekujesz, że ktoś ci postawi diagnozę przez internet, a może jeszcze poda jakieś leki? Tu trzeba zrobić ekg i musi je lekarz zobaczyć!!!

Gość weronika67287

Nie uczucie? Dla mnie to jest uczucie, bo po przyłożeniu dłoni do klatki piersiowej ODCZUWAM dziwne wstrząsy, telepania, wibracje, zamiast zwykłych podwójnych uderzeń, dlatego pytam tych którzy przechodzili przez to samo. Wszystkie choroby mają swoje odczucia-uczucie bólu głowy, dreszczy itp... Prosiłam o kulturalne odpowiedzi, wyraziłam się jasno. Nie widzisz różnicy między uczuciami/odczuciami fizycznymi, a psychicznymi? To szczerze współczuję. Męczę się od ROKU. Tak- roku, musiałam zrezygnowac ze studiów, z pracy, ze wszystkiego i Ty mówisz mi, ze jestem w ciemnej du*ie? no co ty??

Gość konwaliowa

Migotanie to bardzo szybki puls nawet 200 i do tego straszne osłabienie.Czasem dochodzi zimne poty i zawroty głowy.U ciebie bardziej wygląda na drżenia okolicznych mięśni może kup sobie magnez i łykaj po dwóch tygodniach zobaczysz czy jest poprawa.

Konwaliowa, przy migotaniu nie zawsze ma się puls ok. 200 i nie zawsze trzeba być osłabionym . U Ciebie Weronika to są klasyczne objawy nerwicy i to co piszesz to jest drżenie mięśni z tym się zgadzam z Konwaliową ale tak to Ci nikt diagnozy nie postawi bo jak ? Musi być jakieś badanie aby to stwierdzić przynajmniej zwykłe ekg , jak masz to już rok to dlaczego nie poszłaś do lekarza jak miałaś ubezpieczenie ?

Gość konwaliowa

Przy migotamiu zazwyczaj występuje szybki puls,rzadziej nieregularny i wolny.A może masz dodatkowe skurcze to w takim razie przydałby się holter lub chociaż EKG. Mery napisz dziewczynie jakie są objawy migotania bo ja tylko o tym gdzieś czytałam.

KONWALIOWA, przestań wypisywać te bzdury, stawiać diagnozy etc. skoro nic o migotaniu nie wiesz. MARY 10 ma rację, puls nie musi w ogóle być szybki ale na pewno jest nieregularny i aby to stwierdzić konieczne jest EKG. Na podstawie opisu tych objawów żaden lekarz nie odważył by się określić jednostki chorobowej, a tu proszę KONWALIOWA jasnowidzącą, wszystkowiedząca.

Weronika , zrobienie EKG zwykłego bez opisu lekarza kosztuje ok. 20 zł a z opisem lekarza ok. 50 zł , to nie są wielkie pieniądze tak mi się wydaje aby siebie uspokoić i się nie nakręcać czy to migotanie czy nie. Ja bym tak zrobiła. Zresztą przy zdrowym sercu migotanie nie zabija bardziej strach ,że to coś śmiertelnego . Ja żyje ponad 10 lat najpierw z napadowym a teraz ponad 2 lata z utrwalonym i to wcale nie zle .

Gość weronika67287

Ja się właśnie zapisałam do kardiologa na 19 marca, poczekam do tego czasu, zrobię holtera i echo- jeśli nic nie wyjdzie, będzie to oznaczało, ze to tylko nerwy, będę wtedy strasznie szcześliwa... Wiadomo, człowiek boi się tego, czego nie rozumie. Mam nadzieje, że w końcu dowiem się co to za dziwne wibracje. Wysokie tętno wnioskuję iż miałam z nerwów, ustąpiło gdy powiedziałam sobie *pal licho, niech się dzieje co chce*, no ale te dziwne wibrujące/drżące bicie serca to już nie wiem i to najbardziej mnie przeraża. Morfologie robiłam- jest OK, potas w normie, magnez łykam, echo i ekg 9 mies temu- dobre, zobaczymy co wyjdzie teraz. Obecnie serce boje wolno, równo, tylko tak dziwnie wibrująco ;/ To nie wymysł mojej wyobraźni, bo enie tylko ja to odczuwam, ale również moja mama, wystarczy przyłozyc rękę. Wiem, ze to dziwnie brzmi. Boję się gdziekolwiek wychodzic, że coś mi się stanie. Tu z jednej strony chciałabym pracowac, zarabiac, wyjechac z miasta, a z 2 strony trzyma mnie dziwna obawa *a co jeśli bardziej mnie dopadnie*.. To okropne, chcę się od tego uwolnić i zacząć w końcu *żyć*. Sama dla siebie jestem skomplikowana i zagadkowa, a raczej mój organizm

Gość konwaliowa

Weronika gdzieś tutaj na kardiologi był taki wątek odnośnie tych drżen w okolicy serca,dużo osób to ma i ponoć nie ma to związku z sercem tylko okolicznymi mięśniami z tego co pamiętam. Dobry pomysł z tym holterem,będziesz wiedziała co i jak.

Gość weronika67287

O, trochę mnie tym ostatnim postem uspokoiłaś :) Ja niestety takiego wątku nie kojarzę, ponieważ nie siędzę na żadnych forach, a piszę dosłownie raz na ruski rok, jeśli mam ogromną potrzebę :) Pozdrawiam :)

Masz nerwicę. Przy nerwicy występują różne objawy somatyczne, których się nie spodziewamy.Myślimy,że nerwica to zdenerwowanie. Tymczasem nerwica to stan wymykający się nam spod kontroli. Serce robi, co chce, lęk powoduje ,że czujemy już prawie umieranie, drżą mięśnie, puls skacze do 150 i więcej podczas snu, gdy powinniśmy odpoczywać. Wszystko przez wyładowania elektryczne w naszym organiźmie, które nie są kontrolowane odpowiednio i które wyzwalają się w najbardziej niewskazanych sytuacjach.Trzeba pójśc do psychiatry,który zaleci najprawdopodobniej zażywanie bardzo bezpiecznej sertraliny, która nie powoduje żadnych powazniejszych skutków ubocznych,a którą trzeba będzie zazywać co najmniej kilka miesięcy. Niezależnie od tego warto wziąć zestaw witamin i minerałów.Pamiętaj,że nie każdy zestaw jest tak samo wchłaniany przez Twój organizm,jeśli drżenia nadal występują, trzeba zestaw zmienić ( polecam Bodymax),bowiem wazny jest nośnik leku, który w Twoim przypadku może być niewłaściwy. Pozdrawiam