Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Objawy wody w płucach

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

:) Woda w płucach to tak naprawde przesącz tkankowy. Zbiera się on w płucach (dokładniej w pęcherzykach płucnych) kiedy dochodzi do niewydolności lewej komory serca. Objawami są duszność i wykrztuszana pienista wydzielina. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej to napisz mi na maila o co chodzi to chętnie pomogę:)
moja mama(ma 57 lat) ma wode w plucach ktora ciagle sie w nich zbiera i regularnie jest z nich sciagana.ma przy tym problemy z oddychaniem.chcialem wiedziec czy to jest grozne i czy pluca te da sie wysluszyc.jaki jest do tego potrzebny czas?
Witam - mam wielki problem gdyż odnoszę wrażenie, że lekarze opiekujący sie moim Tatą (ma 69 lat) odpuścili sobie należyte starania :( może wiesz jak często można ściągać wodę z płuc ?.. w piątek ściągnęli Tacie pierwszy litr i jeszcze zostało, mówią mi że pogorszenie sytuacji może nastąpić w każdej chwili - z tego co czytałam wnioskuję, że obecnośc wody w płucach świadczy o niewydolności lewej komory serca, nie zgadza mi sie tylko to, że Tato ma normalne cisnienie i puls w granicach 64 - 68 uderzeń na minutę; uważam więc, że nieściągnięcie wody z płuc, która przecież znacznie ogranicza mozliwości oddechowe doprowadzi do zawału serca :( bardzo proszę o szybką podpowiedź - dla utrudnienia dodam (sorki za żartobliwy ton), że Tato jest od 1.5 miesiąca dializowany - niestety nie ma nerek :( zdaję sobie sprawę z faktu,że sytuacja jest nadzwyczaj trudna ale przed usunięciem drugiej nerki lekarze zapewniali, że da się bez nich żyć nawet latami - problem w tym, że teraz Tatą opiekuje sie inny oddział a chirurg, który (w dobrej wierze zdecydował się na wycięcie 2giej nerki - pierwszą usunięto 16 lat temu) niekoniecznie miał pojęcie o podejściu lekarzy nefrologii do takiej kategorii pacjentów; Tato ma silny organizm, boję się, że lekarze nefrologii odpuścili sobie temat i swoją bezczynnoscią doprowadza mojego Tatę do zawału :(( proszę o pomoc !!!!!!
Nie chodzi tutaj o ściąganie wody z płuc tylko z opłucnej. Rozumniem, że tata miał punkcję i w ten sposób ściągano mu płyn gromadzący sie w jamie opłucnej. Jest kilka mechanizmów gromadzenia sie płynu W tym przypadku prawdopodobnie powodem są nerki a dokładniej ich brak (lekarze muszą popracować nad parametrami dializy) oraz niewydolność prawokomorowa. Do zawału w tym przypadku raczej nie musi dojść, chyba że jest jeszcze do tego wszystkiego choroba wieńcowa. Myśle, że lekarze robią wszystko co mogą, raczej sobie nie odpuścili, po prostu jest to ciężki przypadek. Co do ilości ściąganego płynu to jest to dość skomplikowane i zależy od wielu czynników. Jeśli ma pani jescze jakieś pytania to prosze na maila luxus3@op.pl Pozdrawiam
Jeżeli ktoś może odpowiedziec mi na pytanie i wyjaśnić czy występowanie wody w płucach może mieć bardzo poważne skutki to bardzo bym o to prosiła. Moja znajoma zachorowała na zapalenie płuc, po długim pobycie w szpitalu okazało się że ma wodę w płucach. Wypuszczono ją do domu, ale nadal źle się czuła więc zdecydowała się na wizytę w klinice i okazało się że znowu ma wodę w płucach. Znowu ma iśc do szpitala. Bardzo prosze o informacje na ten temat. Oczywiście chciałabym wiedzieć czy choroba ta może zagrażać życiu. Bardzo dziękuję
Witam. Mając niewydolność lewej komory serca zbiera się woda w płuchach. Mam kilka pytań: - jak można to leczyć - czy jest szansa wogóle to wyleczyć - jak często ta woda w płuchach się zbiera - czy wystarczy leczyć to tabletkami Za odpowiedź z góry dziękuje.
Gość Łukasz Otremba
*Woda w płucach* to tak naprawdę płyn zbierający się w opłucnej jamie otaczającej płuca -która składa się z dwóch blaszek - dlatego może się tam zbierać płyn. - Jeśli powodem jest niewydolność serca to się ją leczy. To jest główna przyczyna tego objawu (bo jest to właśnie objaw) - Jeśli wyleczymy chorobę podstawową to tak - To zależy od tego w jakim tempie powstaje i co powoduje ten stan - Czasem wystarczy podawanie diuretyków (leków moczopędnych) ale to też zależy od przyczyny Pozdrawiam luxus3@op.pl
Witam!mój tata przechodzi ostre zapalenie trzustki, leży w szpitalu już od 2,5 tygodnia i leczony jest ciągłymi kroplówkami. Lekarze mówią,że następstwem zapalenia trzustki jest woda w płucach. Mówią też, że na razie będą próbowali sie jej pozbyć poprzez wyżej wspomniane kroplówki.Czy jest to możlwie? Pan doktor powiedział,ze operacja tylko wówczas,gdy nic innego nie pomoże, gdyz jest to zbyt groźne. Chciałabym wpsomnieć,że tata ma 52 lata, ale jest po 2 zawałach, ma miażdzycę, bajpasy w nogach i chorobe wieńcową. Czy rzeczywiście można pozbyć sie wody dzięki lekom podawanym dożylnie?Proszę o wytłumaczenie tej kwestii.
Witam .. Mój tata od dawna miał duszności...był operowany na serce - bajpasy, balonikowanie itp.. bajpasy zostały źle przymocowane !! ;/.. teraz stwierdzono u niego wodę w płucach...lekarz prowadzący pyta czy w rodzinie był ktoś ko chorował na raka. Tak jego ojciec zmarł na raka, czy to możliwe że mój tata też może mieć raka, a woda w płucach to jego oznaki?? kazano mu zrobić wszystkie badania...
moja babcia maiła raka narządów płciowych... wszystko zostało usunięte. po operaji jest juz miesiac ale lekarze stwirdzili ze ma wode w płucach. czym to jaest spowodowane? babcia miala mie sciagana wode ale zaczela tracic powietrze.... wiec co teraz??prosze o pomoc
witam!po operacji serca zbierala mi sie woda w plucach,4 razy mialam sciagana i okazalo sie ze potrzebne jest przyklejenie pluc i blokada .zrobili mi to operacyjnie ,teraz czuje sie swietnie ,a bylam w kiebskim stanie .chce powiedziec wszystkim najwazniejsze jest pozytywne nastawienie ,mi nie bylo latwo bo jestem w Stanach bez rodziny myslalam jeszcze o tym jak przekazywac informacje moim synom zeby sie nie martwili. dzis moge o sobie powiedziec :nic mnie ne zlamie .dalam rade i wszystkim tego zycze !A o moim chorowaniu ksiazke bym mogla napisac
Gość Łukasz N.
Moja ciocia trafiła do szpitala. Po badaniach rozpoznano następujące dolegliwości: Niewydolność serca 4 stopnia, niewydolność wątroby, brak aktywności działania jednego z płuc, WODA W PŁUCACH, uciskające kości na płuco i serce, zwiotczenie płuca. Lekarz stwierdzili, że zrobili wszystko co mogli. Nie dają jej szans na przeżycie. Tak potwiedzili lekarz w Jaśle. Proszę o pomoc. JEŚLI KTOŚ ZNA DOBREGO LEKARZA W OKOLICACG RZESZÓW KROSNO* TO BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ* LUB O JAKIEŚ WSKAZÓWKI CZY MOŻE JESZCZE Z TEGO JAKOŚ WYJŚĆ* CHOCIAŻ W PEWNYM STOPNIU. Czekam na odpowiedzi pod adresem e-mail: lukasz775go@vp.pl
Gość Krystyna
Mój mąż od października 2007r miał dwa razy ściągany płyn z lewej opłucnej,teraz ma skierowanie na kolejny taki zabieg ponieważ ma duszności.Był w szpitalu ogólnym i szpitalu p.gruźliczym w którym miał robioną bronchoskopię.Wyniki z płynu i posiewów nie wykazują ani zmian nowotworowych ani gruźliczych.Echo serca nie wykazuje zmian.Mąż choruje na cukrzycę typu II.Ogólnie jest w dobrej kondycji.Ostatnio w Poradni Konsultacyjnej Chorób Płuc we Wrocławiu zaproponowano chirurgiczne otwarcie płuca i talkowanie.Nie zgodziliśmy się ponieważ nie ma postawionej diagnozy, a zbieranie się płynu sądzę jest skutkiem a nie przyczyną.Podawane są tylko leki moczopędne.Ostatnio lekarz kardiolog powiedział,że medycyna w wielu przypadkach jest bezsilna.Zaczęliśmy leczenie niekonwencjonalne tj.zielarstwo itp.Gdyby ktoś mógł pomóc i doradzić byłabym bardzo wdzięczna. Mój e-mail: el.wu@wp.pl