Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zabrakło mi leków na nadciśnienie

Gość Niewiedzacycozrobic

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Niewiedzacycozrobic

Od lat choruje na nadciśnienie po wielu nieudanych próbach w końcu udało się lekarzowi dobrać mi leki , które z 220/140 obniżyły mi ciśnienie do 115/70 . Biorę te leki już ponad rok i jest ok. Tylko teraz poszedłem do przychodni a mojego lekarza nie ma . Będzie dopiero 16 lutego czyli za 9 dni a mi skończyły się leki. Mam jeszcze na dziś tylko. Inny lekarz , który przyjmuje w przychodni nie chce słyszeć o przyjęciu bo jak twierdzi *jest zawalony * Poszedłem na SOR tylko po to żeby mi receptę wypisali ale odesłali do przychodni. Nie wiem czy jak nie będę brał tych leków przez te 9 dni to ciśnienie mi znowu podskoczy niebezpiecznie czy nie. Miał ktoś podobną sytuację ? jest niedaleko mnie taka nocna i świąteczna pomoc lekarska tylko że to w innej przychodni. Może tam pójść tylko nie wiem czy jak mam kartę w innej przychodni a w tej się nie leczę to czy przyjmą i wypiszą receptę ?

Hej, wiesz ja mam dla Ciebie rozwiązanie, które kiedyś zastosowałam po kolejnym razie gdy nie chciano mnie przyjąc do przychodni tylko po to żeby mi ktoś recepte wypisał, twierdząc, że lekarze nie maja czasu i za dużo pacjentów (o godzinie 10 ) oni juz miejsc nie mają i moje tłumaczenia, że jestem chora na serce i nie mogę być bez leków zdały się na nic. Wpadłam na pomysł i gdy pani w recepcji i kolejny lekarz mówią, że mnie nie przyjmą ja wtedy grzecznie mówię tak: W TAKIM RAZIE POPROSZĘ TAKA KARTECZKĘ, ŻE DZIŚ ZADEN LEKARZ MNIE NIE PRZYJMIE. I wtedy CUUUUD i lekarz i miejsce w kolejce się znalazło. Z nimi trzeba ostro a Ty nie możesz sobie pozwolić być ponad tydzień bez leków bo jak coś się stanie nikt za to nie odpowie. Także do przychodni i nie wychodź dopóki nie dostaniesz recepty. To nie trwa godzinę wypisanie recepty nawet recepcjonistka może wejść z Twoją karta.

Jak są tacy odważni to niech mierzą wzrokiem tylko, że pacjent w szczególności chory, przewlekle nie może zostać bez opieki bo oni nie maja miejsca, to nie mój problem, a ja wcale nie muszę chodzić prywatnie żeby dostać GŁUPIĄ recepte (nie każdego stać na takie wizyty). Oczywiście lekarz ma prawo pójść na urlop lub być także chory ale inny lekarz ma wtedy obowiązek nas przyjąć.

Ze służbą zdrowia jest masakra ale nie aż tak żeby ci żaden lekarz recepty nie wypisał na tak ważny lek!! Przychodnię można zmienić 3 razy w roku, można zażądać potwierdzenia na piśmie, że cię nie przyjmą i z tymże udać się na SOR no i ostatecznie odwiedzić jakiegoś lekarza prywatnie. A dlaczego tak długo zwlekasz z wypisaniem recepty aż ci się lek skończył?

Farmaceuta ma obowiązek wydania leku bez recepty -leku bez którego pacjent nie może funkcjonować ,brak jego jest zagrozeniem dla zdrowia i życia -oczywiście lek taki jest sprzedawany na 100 procent i po obowiązkowym dostarczeniu recepty zwracana jest różnica w cenie (jeśli lek był na zniżkę oczywiście )