Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy to stłuszczenie wątroby?

Rekomendowane odpowiedzi

Moje wynikiGGTP-702, ALT-46, AST-36, fosfataza zasadowa-104, cholesterol całkowity-279, LDL-181, HDL-76, MCV-86,90, przeciwciała-ujemne. Miałam robioną biopsję ale muszę długo czekać. Moja Pani Doktor najpierw podejrzewała Pierwotną marskość żółciową watroby ale po wyniku ujemnych przeciwciał dobrym wyniku na osteoporozę i prawidłową fosfatazę zasadową stwierdziłą że to chyba nie jest to . Czy może to być stłuszczenie wątroby? USG jest ok. Męczę się bardzo, swędzą mnie ręce, mam plamy wątrobowe na ręku, mam często zgagę , duży obwód w pasie (brak tali) przy wzroście 154 waże 72kg.Proszę mi powiedzięć co można przypuszczać po takich wynikach.

Stłuszczenie wątroby wyjdzie w zwykłym badaniu USG. A co pokazało USG odnośnie wątroby i dlaczego była robiona biopsja i czego, wątroby? są jakieś guzki, świeci? wysokie GGTP może świadczyć nie tylko o chorej wątrobie ale również o kłopotach/chorobie dróg żółciowych. Często swędzenie rąk wiąże się z chorobą wątroby, a była może robiona bilirubina? W usg nie wyszło wodobrzusze, skoro brzuch duży? Warto domagać się od lekarza TK jamy brzusznej i miednicy, bo nie zawsze usg pokaże wszystko co jest, niestety, ale stłuszczenie by pokazało.

Usg wskazalo ze zarowno watroba jak i drogi żółciowe są ok .biopsja byla robiona ze wzgledu na wyniki i potwierdzenie czy to PBC. Przed biopsja fosfataza zadadowa byla 140 i wyższe byly alat i aspat okolo 3 krotnie od normy. Wyniki ktore podalam zostaly zrobione w szpitalu przed biopsja. Lekarz sie dziwil ze tak spadly ale biopsje mi zrobiono zeby stwierdzic w jakim stanie jest watroba