Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Cytałem ostatnio o różnicy ciśnień pomiędzy ciśnieniem skurczowym i rozkurczowym. Okazuje się ze jeżeli różnica ciśnień pomiędzy nrmalnym 120- 80 wynosi jest wszystko ok. Natomiast jeżeli różnica ta wynosi już ponad 63mlhg wtedy jest bardzo duże ryzyko zawałów, wylewów etc. Moje ciśnienie rano i wieczorem jest niskie i oscyluje wokół normalnego tzn od 115-65 130-83 taki przedział w pomiarach rannych /wieczornych. Niestety w ciągu dnia stres, nerwy i wszystko na raz podnosza mi cisnienie na 150-90 145-86 a nawet miałem 170-100 ....Czy takie skoki spowodowane ciagła gonitwą sa równie groźne bo dociągają i przekraczają te 63 mlhg (czyli różnica pomiędzy skurczowym a rozkurczowym jest wysoka !!!) W ciagu dnia czesto moje wyniki oscylują pomiędzy 56 a 61 i nie wiem czy już się leczyć czy jest to wszystko w *normie*. Proszę o informację, pozdrawiam Jacek
Dodam że najbardziej zaciekawił mnie ten fragment a jednoczesne załąmał bo przy moim mierzonym ciśnieniu tętna własnie oscyluje wokół tych 60-ciu ...eh Jakie jest zatem dopuszczalne ciśnienie tętna? Jak łatwo obliczyć ( z danych poniżej) dopuszczalna różnica pomiędzy ciśnieniem skurczowym i rozkurczowym u zdrowego człowieka to wartość ciśnienia tętna w granicach 40 - 60 mmHG. Normalne ciśnienie rozkurczowe („dolne”) zawiera się w granicach 80 - 90 mmHG (optimum ciśnienia rozkurczowego u zdrowego człowieka wynosi około 80 mmHG ). Normalne ciśnienie skurczowe („górne”) zawiera się w granicach 120 - 140 mmHG (optimum około 120 mmHg). Co oznacza termin – wysokie ciśnienie tętna? Otóż ustalono, że dla ciśnienia tętna wyższego od 63 mmHg pojawia się znaczący wzrost ryzyka zawału. Dotyczy to zarówno osób zdrowych, tj. nie cierpiących na chorobę nadciśnieniową, jak i osób chorych na nadciśnienie. Zatem różnica pomiędzy ciśnieniem skurczowym i rozkurczowym wyższa, niż 63 mmHg oznacza wysokie ciśnienie tętna. Czy osoby zdrowe mogą mieć zbyt wysokie ciśnienie tętna? Tak. Nie jest wielką rzadkością spotkanie osoby, u której średnio-dobowe ciśnienie rozkurczowe wynosi mniej, niż – 77 mmHG, a skurczowe oscyluje w granicach 140 mmHg. U takiej osoby ciśnienie tętna może przekraczać 63 mmHg. Jednak, u osób z wysokim nadciśnieniem skurczowym – np. powyżej 160-180 mmHg i ciśnieniu tętna przekraczającym wspomniane 63 mmHg zagrożenie dla życia jest niewspółmiernie większe.
Gość Radek :)
O LOL człowieku czym ty się wogóle martwisz.... chyab nie widziałeś nigdy dużej różnicy między górnym a dolnym ciśnieniem. Ja mam średnio 130 - 150 na 45 - 55, to jest dopiero jazda. Jeśli chodzi o ciebie to ja nie widze żadnego prolemu bo twoje ciśnienie jest jak najbardziej poprawne.
Gość stracatella
To prawda - ciśnienie tętnicze pozwżej 63 może świadczyć o zwapnieniu tudzież braku elastyczności w układzie krwionośnym - czego skutkiem moze być zawał lub wylew. Nie wiem czy Twoje wyniki są złe - musiałbyś zrobić holtera ciśnieniowego i zapytać lekarza - ciśnienie mierzy się w spoczynku - po przynajmniej kilku minutowym odpoczynku, trzeba dać się ciśnieniu wyrównać. Podobnie jest nieprawidłowość jeśli różnica ciśnień mierzona na jednej i drugiej ręce jest wyższa niż 11 mmHg. Może to świadczyc o tworzącym się lub istniejącym zatorze. Najlepiej iść do dobrego lekarza - przecietni wszystko bagatelizują... pozdrawiam
Gość wioletowaXena

Mój chłopak (27 lat), ma skoki ciśnienia skurczowego na prawym ręku, rozkurczowe jest w normie (130-160/75). Na lewym ciśnienie uregulowało mu się do ok 130/78. Co może być przyczyną skoków skurczowego akurat na tej prawej ręce? i tak wysokiej różnicy ? dodam że robił wszystkie badania i wyszło w porządku, oprócz lekko powiększonej lewej komory serca(na granicy normy). Bardzo proszę o odpowiedź jeśli ktoś spotkał się z czymś takim. Pozdrawiam

Mam 25 lat, trenuje sporty walki, mam bardzo stresujący tryb życia. Początkowo objawy występowały sporadycznie. Od ostatnio przebytej grypy (oraz zmian żywieniowych - treningi) strasznie się nasiliły. Mianowicie nieważne czy siedzę czy leżę puls w normie 60, ciśnienie 120/80 i nagle ciśnienie mi skacze do 160 puls przyspiesza, mam arytmię i czuję się dosłownie jakby moje serce było wanną a ja bym je przepychał wodą - krew się jakby cofała i z powrotem pompowała. Trwa to różnie, czasami kilkanaście sekund powtarzając się, a czasami zdarza się kilka napadów mocnych w ciągu dnia. Z czego to wynika i co się stało, że takie rzeczy mi się dzieją?? Czy jest to problem z moim trybem życia - stres nadmiar adrenaliny, dieta, czy może problem z zastawkami? Proszę o opinie.

Gość kobieta 25 wlkp

Jesli to się powtarza to najlepiej jakby było w tym momencie ekg zrobione,a poza tym jak się tak mocno stresujesz,to może być to objwą nerwicy,ten puls może pojawiać się niespodziewanie,wiem jak to u mnie wygląda.Moge być nawet spokojna a takie napady mi sie pojawiają z nienacka,więc pójdz najlepiej do kardiologa,nie do rodzinnego.Kardiolog zrobi tobie echo,badania i wtedy będziesz wiedziała co tobie tak naprawde jest,

Tak to nazwałam, ponieważ nie miewam tak wysokiego ciśnienia. Już jadąc na szkolenie w nowej pracy miałam wrażenie, ze skóra mojej głowy *chodzi*, nie mogłam nabrać powietrza i okropnie mi było gorąco. Nic nie wyszło ze szkolenia i dobrze, bo skończyłoby się bardzo źle. Wracając do domu, wysiadłam z autobusu by zajść do przychodni i zmierzyć ciśnienie, ponieważ zaczęło mi szumieć w uszach i czułam się jakbym grała we własnym filmie. Ciśnienie 160/97 zabrzmiało nieco przerażająco. Dostałam pół tabletki captoprilu pod język, 15 min odsiedziałam, mierzymy i 166/98. Zaczyna się robić ciekawie, kolejne pół tabletki, 20 min czekania, znów pomiar i 143/108. Tym razem hydroksyzyna i znów 15 min czekania. Jest, zeszło 140/95. Mam wrócić do domu i iść spać. Wróciłam, zjadłam, położyłam się i czuję jak moje serce zaczyna zasuwać. Po drodze do domu (pani doktor mnie odwoziła, bo jechała w tę samą stronę) pani dr mnie poinformowała, iż dziś miała już kilku takich pacjentów a jeden odjechał karetką. Super. Co za dzień. Kiedyś inna pani dr usiłowała mnie leczyć na nadciśnienie, mimo ze wynosiło albo 125/85 albo 130/90, co nadciśnieniem nie jest. Zastanawia mnie tylko skąd mógł się wziąć taki nagły skok ciśnienia?

Niestety - to nasze cudowne czasy i cywilizacja. Nadciśnienie, nerwica, i arytmia z tych dwóch pierwszych to tylko mała część palety chorób cywilizacyjnych. Bierz się za siebie póki nie jest za późno: psycholog, psychiatra ale bez żadnych psychotropów a jedynie zioła. Medytacja, modlitwa jeśli jesteś wierząca, relaksacja, praca nad podchodzeniem do życia z dystansem. Pamiętaj, że żadna sprawa na tym świecie nie jest warta naszego zdrowia! Pzdr.

Co moga oznaczac skoki cisnienua? Tzn wczoraj wieczorem czulem sie slabo i mialem cisnienie 120/60, natomiast dzis (bez zadnego wysilku wczesniej) zmiefzylem sobie i mialem cisnienie 170/80. Mialem eniedawno ekg, enzymy sercowe i morfologie i wszystko w normie. Czy tskie wysokie cisnienie jest niebezpieczne? I tak wielka roznica miedzy skurczowym i rozkurczowym