Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie, uczucie pijanej głowy i oczu

Gość Ratro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Pewnego dnia obudziłem się z bólem w okolicy wyrostka sutkowatego, ból był ciągły i impulsywny, ale po paru dniach ustał. Natomiast na jego miejsce pojawiło się uczucie tak jakby zatkanych obustronnie uszu, wieczorem natomiast wydawało się jakby same *oddychały*. Po paru dniach strasznie osłabłem, pojawiły się wirowania w głowie i problemy z koncentracją. Udałem się do laryngologa, który stwierdził obustronne, kataralne zapalenie ucha wewnętrznego. Przepisał leki i po tygodniu problemy z uszami ustąpiły, ale nadal pozostało to okropne ciągłe uczucie zmęczenia, braku koncentracji, zobojętnienia. Czuje się jakbym był pijany, obraz cały czas pozostaje ostry, ale również wiruje. Właściwie niemożliwe jest normalne funkcjonowanie. Dodatkowo teraz pojawiły się mrowienia kończyn. Kiedy leżę, czy siedzę jest w porządku, są tylko momenty kiedy jest gorzej. Natomiast kiedy wstanę około 20 minut jest w porządku, a następnie znów zaczyna się pogarszać. Dodatkowo od dłuższego czasu towarzyszą mi bóle pleców po prawej stronie, które jednak nie są ciągłe oraz od paru miesięcy mam problem z pachwiną, przez co właściwie przestałem uprawiać sport gdyż przy każdym większym wysiłku zaczynała mnie boleć oraz pół roku temu lekarz stwierdził zespół jelita drażliwego. Miałem zrobioną już: morfologie, badania moczu, tomografię komputerową głowy, usg jamy brzusznej, rtg kręgów szyjnych, wizyta u neurologa, gastrologa. Wszystko w porządku jedynie lekko podwyższona bilirubina całkowita. Badania wychodzą w porządku, a czuję się fatalnie, zupełnie nie do życia i póki co nikt nie jest w stanie ustalić co to może być.

Dobrze by zbadac tarczyce. Podobne objawy towarzyszą nadczynnosci. Zarowno choroby tarczycy jak i zespol jelita drazliwego naleza do chorob autoimmunologicznych. czesto towarzyszy im ostry stan zapalny, ktory leczony jest czasowo sterydami. Medycyna klasyczna nie diagnozuje calosciowo takich (jak ktos wczesniej zauwazyl) wielopoziomowych zaburzen. Moze pomóc raczej objawowo (co w ostrych stanach przynosi ulgę , ale nie leczy przyczyny). Warto dodatkowo poszukac pomocy doswiadczonego lekarza zajmujacego sie leczeniem holistycznym (np. Medycyna chinska, homeopatia) oraz psychoterapeuty zajmujacego sie wspomaganiem leczenia chorob psychosomatycznych. Choroby autoimmunologiczne zwykle pojawiaja sie z zwiazku z dlugotrwalym przezywaniem (a raczej tlumieniem) zlosci i bezsilnosci.

Dziękuję bardzo za porady i zainteresowanie. TSH mam zrobione i jest w normie, więc nie wiem czy powinienem mimo to zrobić pozostałe badania na hormony tarczycy? Dzisiaj w sumie czuję już jakby zdrętwienie, napięcie lewej ręki od dwóch małych palców na całej jej długości, chociaż jest w pełni władna. Chciałbym również nadmienić, że najgorzej czuje się w trakcie i zaraz po jedzeniu, wtedy zawroty i uczucie otępienia są największe, a później wszystko tak jakby stoi w gardle, aż mam nudności. Na dobrą sprawę nic mnie nie boli, ale czuje się zupełnie nie do życia.