Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Poród przy niedomykalności zastawki mitralnej i zespole WPW

Gość iska

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o wypowiedzi kobiet ktore rodzily z tym problemem strasznie sie boje,mam juz dwoje dzieci - mlodszy synek 10 lat,a teraz jestem w 18 tyg.ciazy ostatnio stwierdzono u mnie wypadanie platka zastawki,niedomykalnosc zastawki mitralnej II stopnia,sladowe trojdzielnej i zespol WPW mam wskazania od kardiologa ku cesarce boje sie kardiopatii poporodowej,wiem ze jest duza smiertelnosc w tej chwili moje serce szaleje,mam zapisany atanolol od kardio,ale boje sie brac ze wzgledu na dzieciatko jeszcze przed ciaza mialam robione echo i byl tylko wypadanie platka,holter dochodzil do 164 puls bylam na bisocardzie,owczesna lekarka powiedziala mi ze nie ma p-wskazan do ciazy,a teraz wyszly takie rzeczy prosze o rady-strasznie sie boje,to co wyczytalam w necie nie jest optymistyczne
Anna,Ja też gratuluję.Piszę bo mam niedomykalność II stopnia i WPW.Byłam na wielu lekach antyarytmicznych,i po wielu kardiowersjach i urodziłam córkę (też przez cesarkę).Obecnie jestem po trzech ablacjach.Zyczę dużo zdrowia i szczęśliwego rozwiązania.
Aniu-jesli jeszcze tu zagladniesz mam pare pytan -czy kardio od razu zlecil cesarke? mialas zzo? -czy rodzilas przed ablacja? -czy lekarze sie jakos inaczej toba zajeli,tzn czy traktowali cie bardziej opiekunczo? -czy powiedziano ci o skutkach porodu przy tych wadach? -bralas jakies leki w ciazy? -mialas przyspieszony puls w ciazy? jesli chcesz podaj mi swoje gg to pogadamy caly czas sie boje:(
Iska, odpowiadam na Twoje pytania.Kardiolog od razu zleciŁ cesarkę.Rodziłam przed ablacjami.On był też przy porodzie.(miał też specjalizację anastezjologa).Opieka lekarska i pielęgniarska bardzo dobra.O skutkach byłam poinformowana.Z leków to brałam staweran(inaczej isoptin)gilurytmal,leki odwadniające i uspokajające, potas a podczas ataków wiele innych zlecanych dorażnie.Jeżeli chodzi Ci o puls to poniżej setki nie schodził nigdy a podczas ataków dochodził do 250.Więc Iska głowa do góry życie jest piękne.Pamiętaj że masz dla kogo żyć!!!!Jeszcze raz dużo zdrowia i pogody ducha.....
Witam serdecznie Właśnie dowiedziałam się , że jestem w 3 tygodniu ciąży z czego bardzo się cieszę :), tylko niepokoi mnie jak to jest mając przypadłość taką jak częstoskurcz nadkomorowy, czy ginekolog sam skieruje mnie do kardiologa czy powinnam sama już teraz się wybrać ( wizyta w poradni K 3.X ) bardzo proszę o rady, jak również o wypowiedzi Pań, które są już mamami, jak przebiegała ciąża i wszystko co powinnam wiedzieć Dziękuję Pozdrawiam Ania