Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy to nerwica? prosze o pomoc

Gość iwona w

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Napisze w skrocie od poczatku. Z 3 lata temu to zauwazylam. Zaczelam sie denerwowac z byle powodu. Byle co doprowadzalo do sprzeczek z mezem. Gdy zaszlam w ciaze poczulam ze z sercem cos nie tak. Zaczelo szybko bic ( niby w ciazy normalne), zaczelo omijac co jakis czas uderzenie. I po ominieciu bylo takie jakby mocniejsze ze czasami musialam odkaszlnac. Do tej pory to tam. Mam tez rozne lęki np przed smiercia chorobami itp. W wigilie pochowalam tate;( to sie nasililo mysli i kolatanie serca. Czasami mi sie cieplo zrobi. W piatek ide do kardiologa ale pewnie ekg nie wykryje tego jesli nie bedzoe sie to dziac w momencie badania. Najczesciej dzieje sie to wieczorami z sercem. Czy to moze byc nerwica serca- lękowa? Serce mi tez szybko bije kolo 90 uderzen wzwyz. A jak maly wysilek typu wejscie po schodach to serce bardzo szybko bije.

To co opisujesz z sercem to tzw.skurcze dodatkowe ,mają je wszyscy ludzie ,tylko jedni odczuwają a drudzy nie .Teraz trzeba zdiagnozować jakiego rodzaju sa te skurcze czy komorowe czy nadkomorowe .Na pewno będzie potrzebne badanie 24 godzinne ekg czyli Holter .Jeśli wykaże b.dużo takich skurczy może będą potrzebne tabletki .Póki co kup dobry preparat z magnezem i b 6 i bierz .Na pewno stres potęguje takie objawy ,to normalne ,może lekarz da coś na wyciszenie ,poproś go .

Bierz magnez dalej .Trudno żeby pomógł w kilka dni Skurcze dodatkowe zazwyczaj nie są grożne dla życia ,trzeba zrobić badania jakiego one są rodzaju .Czy będzie potrzebna jakaś farmakologia czy nie .Możesz też kupić preparat magnez ,potas i głóg który bardzo dobrze wpływa na pracę serca ,w aptece będą wiedzieli o co chodzi w tej chwili zapomniałam nazwy .

Myślę abyś przede wszystkim zrobiła badanie - holter , echo serca, wizyta u kardiologa, miałam problemy z nierównym biciem serca, co trzeci skurcz był *podwójny*, jestem na lekach, dawka 1*rano, przedtem brałam 3*1, wszystko się uspokoiło, życzę zdrówka

Dzisiaj bedzie holter. Bylam u kardiologa jedyne co zauwazyl to wysoki puls. Biore concor cor pol tabl rano. Omijanie uderzenia ustapilo puls nizszy ale wystarczy ze wstane z pozycji lezacej lub siedzacej to przyspiesza i po jakims czasie zwalnia. Generalnie chyba bym musiala siedziex zeby miec dobry puls. Zalecil tez pol godziny szybki marsz zeby serce samo unormowalo puls zeby przestac brac tabletki. Tabletki mam brac 3mc czy to nie za dlugo? No i badania mialam krew mocz. W moczu mam ciala ketonowe. Pojutrze z wynikami ide do rodzinnego. Generalnie wyniki sa ok. Tsh nie ma. Glukozy brak. Lęki dalej sa strach roznego rodzaju. Mam tez chyba nerwobole. W lewej piersi czuje. Chyba to jednak moze byc ta nerwica? To juz trwa z 3 lata.

Gość Maro1987

Witam.Ja męczę się ze swoimi dolegliwościami od września 2013.Zaczęło się od ataku przed komputerem,siedziałem i nagle zrobiło mi się słabo prawie spadłem z krzesła.Moje ciało całe zdrętwiało policzki i usta zaczęły mi drżeć palce same się zaciskały i mdlałem ale nie do końca.Czułem straszną suchość w gardle,wypiłem chyba dwa litry wody i nic.W końcu pojechałem na pogotowie gdzie dostałem kroplówkę z elektrolitami i przeszło na dwa dni.Ale niestety pojawiły się inne dolegliwości takie jak ból z tyłu głowy,przelewanie w brzuchu,drętwienie lewej strony ciała(przeważnie lewy policzek),uczucie zimna i ciepła w różnych miejscach na ciele,ucisk w mostku i gardle,drżenie i osłabienie kończyn,nerwobóle,kołatania serca.Miałem robione dużo badań tk głowy,rezonans i tk kręgosłupa lędźwiowego(dyskopatia),rtg szyi(spłycona lordoza szyjna),kolonoskopia(zespół jelita drażliwego),gastroskopia(refluks),ekg x5,krew w kierunku tarczycy i elektrolitów.Poza dolegliwościami w nawiasach nic nie znaleziono.Dziś z najbardziej dokucza mi osłabienie w pracy po 2-3 godzinach robie się słaby,nogi mam jak z waty i jestem blady jak ściana.Oprócz tego żołądek,pieczenie w mostku i ściskanie gardła.Czy takie dolegliwości daje nerwica?Tak twierdzi mój lekarz ogólny bo u psychiatry nie byłem.

Kup sobie porządny preparat z magnezem i potasem ,dobrej firmy i bierz systematycznie .Skoro w szpitalu dali ci elektrolity po takim ataku to by znaczyło że masz niedobory .Takie objawy jak opisujesz pasują i do nerwicy i do braków elektrolitów .Poza tym przeszedłeś mnóstwo badań i oprócz *normalnych *:)zmian nic ci nie dolega .

Gość maro19871

Dodam ze pierwszy atak dostalem na drugi dzien po imprezie wypilem wtedy dwie mocne kawy i sie zaczelo.Najgorsze sa te ostatnie ataki w pracy,robie sie blady i jestem strasznie oslabiony.Najgorzej jest po alkoholu wtedy dostaje ataku jak przy tezyczce.Nie mam pojecia czy to od kregoslupa czy od nerwicy bo kregoslup ledzwiowy tez mnie boli i miedzy lopatkami tez strzela.