Gość Renata777 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Witam , Mialam robione RTG klatki piersiowej, lekarz dal mi karteczke w ktorej sa podane informacje co mi dolega Chcialabym sie poradzic co to takiego znaczy Dyskretne zacienienia srodmmiaszowe przwynekowo o plucu prawym-najpewniej stan pozapalny. Przywnekowo po stronie prawej ,drobne zwapnienia srodmiaszowe.Poza tym pola plucne bez widocznych zmian ogniskowych. katy przeponowo-zebrowe wolne. Sylwetka serca powiekszona. Aorta piersiowa wydluzona. Prosze o pomoc , z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pinda Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 To znaczy dokładnie to co napisali :)Czyli masz prawdopodobnie pozapalne zmiany na płucu czyli zmiany po jakiejś infekcji .Powiekszne serce ,wydłużoną aortę -najpewniej potrzebne będą dodatkowe badania tj.echo serca ,usg brzucha ,nie wiem czy nie tk klatki dla sprawdzenia .A od czego serce powiększone czy wydłużona aorta ,to już nawet wróż Maciej nie pwoie po prostu trzeba zorbić wyniki ,a może masz po prostu taką *urodę * Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi