Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, wysokie tętno, zawroty głowy, senność - kobieta 24 lata

Gość Korba

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Niestety w przychodni ciągle kolejki na kilka miesięcy czekania. Może ktoś tutaj mi poradzi. Mam 24 lata zawsze prowadziłam aktywny tryb życia i nie miałam problemów ze zdrowiem. Nie jestem też osobą przesadnie o siebie dbającą czy doszukującą się w sobie chorób. Jednak to co się ze mną dzieje staję się męczące i nie pozawala mi w pełni korzystać z życia. Częściej czuję się jakbym była w wieku starczym niż 24latką. Od kilku lat mam problem by przez dłuższy czas stać w jednym miejscu- bardzo szybko robi mi się duszno i słabo. Zaczęłam unikania jednostajnej pozycji i jak muszę to tuptam sobie zmieniając pozycję albo siadam by uniknąć przedstawienia. Później zaczęło się wysokie tętno, duszności, zawroty głowy, myślałam, że to jakieś nerwobóle i nie przejmowałam się tym za bardzo. Niestety takie sytuacje zaczęły się pojawiać często przy tym zwykle czuje mocne osłabienie i najchętniej bym zwyczajnie zasnęła, czuje ból w klatce piersiowej już ze zmęczenia mięśnia bo ile można utrzymywać tętno ponad 100... Do tego to uczucie jakby ktoś trzymał mnie za gardło jest dość traumatyczne. Jakieś 4 lata temu miałam robione badania serca, holtera i lekarz stwierdził, że w tym czasie nic nie wykrył a ja pewnie udaje. Faktycznie tego dnia akurat czułam się dobrze. Ciekawe jest również to, że nie mogę pić herbaty czy kawy bo po jakimś czasie czuję się kompletnie od siebie i cały proces się zaczyna. Wejście po schodzach na np. 2 pietro też jest dla mnie męczące. Co ciekawe moja kondycja nie jest najgorsza, jeźdze rowerem górskim w terenie po kilkadziesiąt kilometrów, biegam, pływam i ogólnie myślę, że nie jest ze mną najgorzej na tyle bym nie mogła wejść na 2piętro w bloku ;) Czy ktoś ma podobne objawy i jakiś lekarz pomógł i zdiagnozował przyczynę ? Mam już kompletnie dość tego mojego organizmu, który nie dość, że mi utrudnia życie to jeszcze moim bliskim którzy widzą, że często jestem zmęczona i życie mi przechodzi palcami.

Dziwne to wszystko skoro jeździsz takie trasy na rowerze a trudność sprawia ci wejście na 2 piętro ....Może powtórz wyniki ,a co do kolejek to jak się nie zapiszesz w kolejkę to nie doczekasz się wizyty .Jest początek roku wiec póki co nie powinno być tak żle .Myślę ze echo serca dużo by wyjaśniło .Jeśli wszystko wyjdzie dobrze to może jakieś braki pierwiastków?Może tarczycę przebadać ?

Jasne czekam na swój termin grzecznie w kolejce, ale to niestety trwa. Tarczyce ostatno badałam i wszystko jest ok. Mam dwa swoje przypuszczenia tego stanu albo jest to na tle nerwowym albo faktycznie jakaś wada, która ujawnia się w pewnych okolicznościach.

Witaj :) Też mam 24 lata i u mnie zaczęło się tak samo.. Ta uciążliwość przy staniu może być od wypadania płatka zastawki mitralnej lub/i jej niedomykalności.. Przynajmniej u mnie jest taka przyczyna. Warto zrobić Holtera czy nie ma arytmii, ja ją niestety mam.. a badania zaczęłam robić ze względu na tachykardię. No i oczywiście Echo, żeby sprawdzić zastawki i całą strukturę serca.. Warto abyś sama mierzyła ciśnienie czy nie jest np. za niskie. Możesz śmiało brać magnez nawet w troszkę wyższej dawce niż jest napisane na opakowaniu (jeśli masz zdrowe nerki) to czasami wycisza sercowe dolegliwości..

Dzięki serdeczne za Wasze odpowiedzi. W piątek idę do lekarza ogólnego wtedy dostanę być może skierowanie do jakiegoś specjalisty lub na konkretne badania. Staram się zupełnie o tym nie myśleć bo dobrze wiem, że to tylko nakręca sprawę. Badania tarczycy oczywiście jak wcześniej pisałam już robiłam i robie je co jakiś czas ponieważ kiedyś miałam z nią problemy i byłam na lekach. Z diagnozą wypadania zastawki już się spotkałam ale nikt jeszcze mi tego badaniami nie potwierdził. Być może jak teraz zrobię badania coś wyjdzie. Ostatnio nawet jest trochę lepiej i już nie mam takich problemów, ale to tylko tymczasowy przejściowy stan.