Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybsze i mocne bicie serca

Gość xxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od niedawna mam pojawiło się u mnie wyraźniejsze bicie serca. Początkowo gdy poszłam do kardiologa poradził mi, żeby brać potas i magnez. Po jakimś czasie objawy ustały. Jednak jakiś miesiąc temu powróciły i w dodatku nasilone. Tym razem asparginian nie pomaga. Byłam u kardiologa, mialam zrobione EKG i wszystko było w porządku. Objawy nasilają się szczegolnie po wysiłku fizycznym i dzień po wypiciu alkoholu. Wczoraj ćwiczyłam na wf-ie i dzisiaj przez cały dzień, np. po wyjściu po schodach serce bardzo mocno bije, bardziej niż zazwyczaj przy tak zwyczajnych czynnościach. Czasami pojawia się cięższy oddech, przy wydechu czuję czasami jakby coś mi lekko blokowało krtań. Szczególnie gdy leżę, przed zasnięciem gdy się wyciszę wyjątkowo to zauważam. Jakieś 3 lata temu się odchudzałam, niestety w zły sposób, co miało rózne skutki dla mojego organizmu. Przez długi czas później przyjmowałam zbyt małą ilosc tłuszczów, dopiero od niedawna się to uregulowało. Poza tym nie mam miesiączki. Zastanawiam się czy te objawy mogą byc skutkiem zbytniej utraty tłuszczu w organizmie. Dodam, że mam niskie ciśnienie, wczoraj było to 100/60. Mam 18 lat. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

Zbadaj krew- poziom prolaktyny (PRL) i z wynikiem idź do ginekologa.Może zbyt wysoki poziom prolaktyny jest przyczyną braku miesiączki.Zbadaj też morfologię z rozmazem i bad. krwi w kier. wątroby. Może też być anemia po odchudzaniu. Wszystko trzeba sprawdzić, nawet TSH.

Anemii nie mam, TSH też w porządku. Tydzień temu robiłam właśnie badania krwi na poziom hormonów (prolaktyna, FSH, progesteron i jeszcze dwa inne, których nazwy nie pamiętam), ale dopiero w sobotę mam wizytę u ginekologa, więc wtedy będę wiedziała więcej, ale z tego co jest na kartce z wynikami to prolaktynę mam odrobinę poniżej normy.