Anna78 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Poszukuję osób chorujących na tężyczkę z okolic Trójmiasta. W celu wymiany doświadczeń,leczenia. Zapraszam do grupy poświęconej osobom chorującym na Tężyczkę z okolic Trójmiasta celem wymiany doświadczeń( inne okolice również ) https://www.facebook.com/groups/379029182258872/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Czeslawa Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Ja mam stwierdzoną tężyczkę. Lecze się u endokrynologa. Biorę wit. D3 i calperos. Przy tym wydalanie wapnia w moczu mam duże. Ostatnio negrolog zapisała mi lek hanujący wydalanie wapnia. Mam wizytę za 2 tygodnie. Dowiem się czy cos się zmieniło, bo przed tym mam zrobić badanie; kreatyninę, kwas moczowy, wit.d2 i wapń, potas. A m am 65 lat Cytuj Odnośnik do komentarza
ARKEKRA Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Witam :-) Jestem z Gdańska i przez 4 lata chodziłam po lekarzach i nikt nie wpadł na wysłanie mnie na badania wit.B12, wit.D3, magnezu, wapnia, a ja traciłam przytomność, bardzo źle się czułam i stale byłam na SORze w szpitalu wojewódzkim. W końcu zaczęłam swoje objawy wpisywać w internet i wtedy pojawiła się nazwa TĘŻYCZKA. Następnego dnia zrobiłam próbę tężyczkową i była dodatnia. Następnie okazało się, że mam za mało Wit.D3 - 8,5 i za mało B12 - 164 i za mało magnezu. To wszystko było w czerwcu ubiegłego roku. Od tamtej pory zażywam wit.D3 - 6000j, dostałam 10 zastrzyków z Wit.B12 i każdego dnia łykam 1 tabletkę z wit.B12, łykam ASPARAGIN 2 tabl.wieczorem i MAGNEB6 - 1 tabl.rano. Lekarze nie bardzo znają się na TĘŻYCZCE, a mnie nie stać na prywatne leczenie, więc właściwie leczę się sama. Od 2 tygodni gorzej się czuję. Drgają mi mięśnie, źle śpię, nie mam chęci żyć i nie wiem jak sobie pomóc, a mam 58 lat. Proszę o jakąś wskazówkę gdzie znajdę chętnego leczyć lekarza. POZDRAWIAM. Bożena Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Magnez Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Przede wszystkim są dwa rodzaje tężyczki: utajona (magnezowa) i jawna (wapniowa), różnią się przyczyną i leczeniem. Najlepsze artykuły w internecie to www.emg-neurolog.pl/tezyczka dr Torunskiej ( Pani dr najdłużej zajmuje się tężyczką utajoną - 1999r., leczy, pisze artykuły, sama przeprowadza próby tężyczkowe). Choroby poszukiwałam 7 lat, zaczeli mnie straszyć nawet sla. Dwóch lekarzy wspominało o tężyczce kompletnie mieszając jawną z utajoną UWAŻAJCIE. Po 9 miesiącach leczenia u Pani Doktor próba negatywna. Podobno opracowała test pisemny na tężyczkę na internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wika Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Cześć, u mnie teżyczka pojawiła się najprawdopodobniej (ujawniła) na wskutek odwodnienia organizmu. Borykam się już 5 miesięcy. Leczenie sprowadza się- najważniejsze zróbcie sb badanie na wit d3 bo jesli jej jest za mało nie będzie wchłaniał się magnez. Przyjmowac najlepiej w kropelkach. 2 razy dziennie magnez- Rano i w Poludnie (Magne B6 Max) do tego Tran o godzinie 16stej Wapń- z odstępem bo wtedy Magnez się nie wchłania lub Wapń. Na noc biorę Potas. Gdybyście mieli jakieś pytania piszcie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Anialubin Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Witam cztery lata szukalam u różnych specjalistów pomocy każdy mówił że jestem zdrowa a ja mam zawroty głowy, złe widzenie, słabo mi trzęsie mnie całe ciało schudłam ostatnio mam wiele innych objawów też dwa tygodnie temu po 4 latach szukania zrobiłam próbę tezyczkowa wyszła wybitnie dodatnia przyjmuje magnez, potas, wapń, witamine d3 ale codziennie rano wstaję i odrazu mnie trzęsie w nocy spac nie mogę Proszę pomóżcie jak mam sobie radzić bo juz nie mogę normalnie funkcjonować Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Elo Opublikowano 12 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 Mi pomagają wlewy dożylne - kroplowki Cytuj Odnośnik do komentarza
kasiuniakasiunia20 Opublikowano wczoraj o 01:12 Zgłoś Udostępnij Opublikowano wczoraj o 01:12 Poszukuję osób które chorują na tezyczke utajona i podpowiedzą jak to wyglada u was, Moja siostra od 2 lat bardzo cierpi nie jesteśmy w stanie jej pomoc jesteśmy bezradni juz . 5 lat temu zachorowała na helikobakter i teraz od 2 lat ma takie same objawy czyli ze wymioty nie przyjmuje płynów i jedzenia przez 5 dni zdjagnozowalismy tylko tezyczke utajona wiec jaka moze byc główna choroba gdzie szukac przyczyny ? Lekarze przepisują jej psychotropy które jeszcze pogarszają jej stan i od tych leków sie nakreca na bol jeszcze bardziej blagam o pomoc jeździmy od 2 lat od soru do soru nikt nie jest w stanie nam pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi