Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam stwierdzoną tężyczkę. Lecze się u endokrynologa. Biorę wit. D3 i calperos. Przy tym wydalanie wapnia w moczu mam duże. Ostatnio negrolog zapisała mi lek hanujący wydalanie wapnia. Mam wizytę za 2 tygodnie. Dowiem się czy cos się zmieniło, bo przed tym mam zrobić badanie; kreatyninę, kwas moczowy, wit.d2 i wapń, potas. A m am 65 lat

Witam :-) Jestem z Gdańska i przez 4 lata chodziłam po lekarzach i nikt nie wpadł na wysłanie mnie na badania wit.B12, wit.D3, magnezu, wapnia, a ja traciłam przytomność, bardzo źle się czułam i stale byłam na SORze w szpitalu wojewódzkim. W końcu zaczęłam swoje objawy wpisywać w internet i wtedy pojawiła się nazwa TĘŻYCZKA. Następnego dnia zrobiłam próbę tężyczkową i była dodatnia. Następnie okazało się, że mam za mało Wit.D3 - 8,5 i za mało B12 - 164 i za mało magnezu. To wszystko było w czerwcu ubiegłego roku. Od tamtej pory zażywam wit.D3 - 6000j, dostałam 10 zastrzyków z Wit.B12 i każdego dnia łykam 1 tabletkę z wit.B12, łykam ASPARAGIN 2 tabl.wieczorem i MAGNEB6 - 1 tabl.rano. Lekarze nie bardzo znają się na TĘŻYCZCE, a mnie nie stać na prywatne leczenie, więc właściwie leczę się sama. Od 2 tygodni gorzej się czuję. Drgają mi mięśnie, źle śpię, nie mam chęci żyć i nie wiem jak sobie pomóc, a mam 58 lat. Proszę o jakąś wskazówkę gdzie znajdę chętnego leczyć lekarza. POZDRAWIAM. Bożena

Przede wszystkim są dwa rodzaje tężyczki: utajona (magnezowa) i jawna (wapniowa), różnią się przyczyną i leczeniem. Najlepsze artykuły w internecie to www.emg-neurolog.pl/tezyczka dr Torunskiej ( Pani dr najdłużej zajmuje się tężyczką utajoną - 1999r., leczy, pisze artykuły, sama przeprowadza próby tężyczkowe). Choroby poszukiwałam 7 lat, zaczeli mnie straszyć nawet sla. Dwóch lekarzy wspominało o tężyczce kompletnie mieszając jawną z utajoną UWAŻAJCIE. Po 9 miesiącach leczenia u Pani Doktor próba negatywna. Podobno opracowała test pisemny na tężyczkę na internecie.

Cześć, u mnie teżyczka pojawiła się najprawdopodobniej (ujawniła) na wskutek odwodnienia organizmu. Borykam się już 5 miesięcy. Leczenie sprowadza się- najważniejsze zróbcie sb badanie na wit d3 bo jesli jej jest za mało nie będzie wchłaniał się magnez. Przyjmowac najlepiej w kropelkach. 2 razy dziennie magnez- Rano i w Poludnie (Magne B6 Max) do tego Tran o godzinie 16stej Wapń- z odstępem bo wtedy Magnez się nie wchłania lub Wapń. Na noc biorę Potas. Gdybyście mieli jakieś pytania piszcie ;)

Witam cztery lata szukalam u różnych specjalistów pomocy każdy mówił że jestem zdrowa a ja mam zawroty głowy, złe widzenie, słabo mi trzęsie mnie całe ciało schudłam ostatnio mam wiele innych objawów też dwa tygodnie temu po 4 latach szukania zrobiłam próbę tezyczkowa wyszła wybitnie dodatnia przyjmuje magnez, potas, wapń, witamine d3 ale codziennie rano wstaję i odrazu mnie trzęsie w nocy spac nie mogę Proszę pomóżcie jak mam sobie radzić bo juz nie mogę normalnie funkcjonować