Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problem z sercem

mali118

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 29 lat i 7 miesiecy temu pojawil sie problem z sercem, na poczatku myslalem ze to przez ogromny dlugotrwaly stres, codzienne picie alkoholu i co za tym idzie szybko przybylem i sporo na wadze. Jakisz czas temu wzielem sie za siebie, zaczelem biegac brac aspargin i wit b6 waga lekko spadla kondycja sie porawila ale to nic nie dalo. Objawy jakie odczywam w klatce piersiowej to jakby serce uderzylo mocnej poczym przestuj i serce zaczyna bic szybciej przez kilka uderzen. Znalazlem stetoskop przylozylem do klatki i przy prawidlowej pracy serca slysze dwa wyraznie uderzenia: bum.bum..........bum.bum, podczas napadu jakby slysze pierwsze uderzenie wyraznie drugie zas slabo: bum.pyk. potem przestuj i serce uderza wyraznie. o wysilku mam bardzo czesto taki rytm pracy serca. Na codzien nie odczuwam dusznosci, nie trace przytomnosci chociaz przez taki stan rzeczy wpadam w nieraz w panike.

Witaj, chyba powinienes udać się do lekarza może w pierwszej kolejności tego od podstawowej opieki. Ten moim zdaniem powienien dać Ci skierowanie do kardiologa zrobią kilka badań i bedą wiedzieli od czego takie zachowanie Twojego serca. Holter (badanie) powienien wszystko wyjaśnić aczkolwiek skoro zdarza się to rzadko to raczej może kilku dniowa wizyta na oddziale kardiologii bedzie skuteczniejsza. Ja też mam tak często ze swoim sercem ale ja od urodzenia choruję. Więc nie lekceważ bo pewnie to nic takiego ale lepeij nie przegapić jakiegoś momentu decydującego...Pozdrawiam

Dzieki Justyna za wiadomosc. Odczywam to wlasnie bardzo czesto. Bylem dzisiaj u kardiologa, mialem ekg niestety podczas zapisu nie mialem napadu, wystapily chwile po odczepieniu aparatury. Kardiolog powiedzial ze na wykres ekg jest w normie i nic nie widzi, zlecil tylko magnez. Martwie sie troche bo te uczucie zatrzymywania serca sa okropne, wczoraj mialem je przez caly dzien co drugie udrzenie pod lekka gorke podejsc nie moglem bez tego uczucia. Czy gdyby serce bylo uszkodzone wyszlo by to na wykresie nawet bez tego napadu?

Witam ponownie. Dzis bylem u kardio. po opis holtera, wyszlo 1509 pobodzen komorowych pojedynczych, 1 para, 1 bigeminie, 10 trygeminie. Nadkomorowe 2, w czasie snu rytm jest praidlowy, bez af, svt, vt, bez pauz powyzej 2000msek. potas w surowicy 4mmol/l norma 3,5-5,1. Dostalem kaldyum i magnez narazie bez betabloc. poniewaz moj puls to 64 w czasie relaxu. Czy takie pobudzenia komor.i w takiej ilosc moze oznaczac nadal nerwice czy to juz inna liga.

Witam. Ja mam zdiagnozowane dodatkowe skurcze komorowe i nadkomorowe,biorę leki na zwolnienie rytmu serca.w moim przypadku po diagnozie nabawiłam się nerwicy lękowej.Podłożem tej nerwicy jest ta choroba,chociaż lekarze zapewniają ze w moim przypadku to nic poważnego,że żeby te *tąpnięcia*serca mi nie przeszkadzały to by ich nie leczyli.W badaniu holtera wyszło ich tylko 130 utrwalonych a norma u zdrowego człowieka to 200.Teraz też czasam czuje te Tąpniecia ale te to już chyba są na tle nerwowym.Dodam ,ze mam ataki lęku,wtedy to jest masakra,dusznosc,cięzki oddech i trudności z zasypianiem.