sylwia234 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Witam 30 grudnia urodziłam synusia, u którego po konsultacji kardiologicznej stwierdzono tetralogię fallota, kolejna konsultacja za dwa tygodnie do tego czasu jesteśmy w domu i nie ukrywam że bardzo się boję (jak zareagować jakby działo się coś nie tak) Prosze o kontakt rodziców, których dzieci mają ToF dajcie znac jak sobie radzicie i zostawcie ew. namiary jakbym miała jakies pytania Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa33zTOF Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Sylwio,sama mamToF.Przeszlam 3 operacje.Obecnie Tofiki sa operowane bardzo wczesnie,jako niemowleta.Na razie prpsze zwracac uwage czy nie sinieje,np.podczas placzu lub karmienia.Jesli sie meczy przy jedzeniu,prosze robic przerwy,nie karmic na sile. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa33zTOF Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Tof to wada zlozona,ale czesta,wiec lekarze maja duze doswiadczenie w operowaniu jej.Mozna z nia zyc zupelnie normalnie.Rodzice dzieci z ta wada sa na forum Fundacji Serce Dziecka. Tofiki operuje sie w wielu osrodkach w Polsce,np.Gdansku,Poznaniu,Lodzi,Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza
sylwia234 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Dziękuję za odpowiedź jestem z Zabrza tu również mamy super specjalistów Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa33zToF Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zabrze to marka sama w sobie :-) Ja akurat tam nigdy nie byłam, mieszkam na drugim końcu Polski. Dwie ostatnie operacje miałam w Instytucie Kardiologii w Warszawie. Mam nadzieję, że Pani dziecko będzie miało szybko operację, być może uda się zrobić od razu korektę. Wie Pani, jaka to postać ToF: łagodna (bez sinicy, tzw. różowa) czy skrajna (z sinicą)? Przy tej drugiej konieczna jest wymiana zarośniętej zastawki płucnej, która po latach trzeba wymienić. Ja swoją dostałam dopiero 16 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza
sylwia234 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Jest to różowy fallot,ale dokładnie będę wiedziała 15 stycznia mam kolejną konsultację. Myslę,że może coś na temat operacji też się dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość haniaS Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Mam TOF ,a urodilam sie 50 lat temu ,przeszlam 2 operacje w wieku 3 i 11 lat . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Iza Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Ja mam 61 lat i nie bylam operowana i zyje Cytuj Odnośnik do komentarza
Alatom Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2024 (edytowane) W dniu 6.01.2015 o 10:56, sylwia234 napisał(a): Witam 30 grudnia urodziłam synusia, u którego po konsultacji kardiologicznej stwierdzono tetralogię fallota, kolejna konsultacja za dwa tygodnie do tego czasu jesteśmy w domu i nie ukrywam że bardzo się boję (jak zareagować jakby działo się coś nie tak) Prosze o kontakt rodziców, których dzieci mają ToF dajcie znac jak sobie radzicie i zostawcie ew. namiary jakbym miała jakies pytania Edytowane 23 Stycznia 2024 przez Alatom Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi