Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 30 grudnia urodziłam synusia, u którego po konsultacji kardiologicznej stwierdzono tetralogię fallota, kolejna konsultacja za dwa tygodnie do tego czasu jesteśmy w domu i nie ukrywam że bardzo się boję (jak zareagować jakby działo się coś nie tak) Prosze o kontakt rodziców, których dzieci mają ToF dajcie znac jak sobie radzicie i zostawcie ew. namiary jakbym miała jakies pytania

Gość Ewa33zTOF

Sylwio,sama mamToF.Przeszlam 3 operacje.Obecnie Tofiki sa operowane bardzo wczesnie,jako niemowleta.Na razie prpsze zwracac uwage czy nie sinieje,np.podczas placzu lub karmienia.Jesli sie meczy przy jedzeniu,prosze robic przerwy,nie karmic na sile.

Gość Ewa33zTOF

Tof to wada zlozona,ale czesta,wiec lekarze maja duze doswiadczenie w operowaniu jej.Mozna z nia zyc zupelnie normalnie.Rodzice dzieci z ta wada sa na forum Fundacji Serce Dziecka. Tofiki operuje sie w wielu osrodkach w Polsce,np.Gdansku,Poznaniu,Lodzi,Warszawie

Gość Ewa33zToF

Zabrze to marka sama w sobie :-) Ja akurat tam nigdy nie byłam, mieszkam na drugim końcu Polski. Dwie ostatnie operacje miałam w Instytucie Kardiologii w Warszawie. Mam nadzieję, że Pani dziecko będzie miało szybko operację, być może uda się zrobić od razu korektę. Wie Pani, jaka to postać ToF: łagodna (bez sinicy, tzw. różowa) czy skrajna (z sinicą)? Przy tej drugiej konieczna jest wymiana zarośniętej zastawki płucnej, która po latach trzeba wymienić. Ja swoją dostałam dopiero 16 lat temu.

W dniu 6.01.2015 o 10:56, sylwia234 napisał(a):

Witam 30 grudnia urodziłam synusia, u którego po konsultacji kardiologicznej stwierdzono tetralogię fallota, kolejna konsultacja za dwa tygodnie do tego czasu jesteśmy w domu i nie ukrywam że bardzo się boję (jak zareagować jakby działo się coś nie tak) Prosze o kontakt rodziców, których dzieci mają ToF dajcie znac jak sobie radzicie i zostawcie ew. namiary jakbym miała jakies pytania

Edytowane przez Alatom