Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy, kołatanie serca i duszności

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Około trzech tygodni temu będąc w pracy moje serce zaczęło dziwnie bić. To było na prawde okropne uczucie. Serce sie przewracało, czułem takie *tąpnięcia*. Miałem wrażenie, że nie bije równo. W całej klatce piersiowej i gardle czulem swoje serce. Zaczeło mi się kręcić w głowie i było mi bardzo słabo. W głowie od razu pojawiła mi się myśl, że mam zawał, że zaraz umre itp. Zaznaczam że pracuje fizycznie i byłem już po 7 h pracy. Ten *atak* minął po kilku minutach natomiast słabo mi było jeszcze przez jakąś godzine. Pojechałem do szpitala i zrobiono mi EKG, sprawdzono ciśnienie, osłuchano serce i pobrano mi krew z palca (zakładam że to badanie na cukier). Wszystko wyszło w normie. Nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości. Poczułem się troche lepiej i wróciłem do domu. Po powrocie znowu miałem podobny atak. Musiałem wyjść na świeże powietrze bo do tego doszły duszności. Po kilku minutach znowu wszystko wróciło do normy. Po za stresem bo ciągle sie boje że znowu będe miał podobny atak. Poszedłem do lekarza rodzinnego który skierował mnie na morfologie. Ku mojemu zdziwieniu wyniki było znowu w normie. Po tygodniu od tych sensacji z sercem czułem jakbym miał jakąś gule w gardle. Czułem taki ścisk. Dowiedziałem się że to może być od stresu itp. Poszedłem z tym znowu do lekarza i lekarz stwierdził że nic mi nie dolega. Uczucie ucisku na gardle zniknęło po kilku dniach. Zacząłem się lepiej odżywiać, jem owoce, witaminy itp. Niepokoi mnie jeszcze to że cały czas czuje swoje serce. Nie moge spać bo moja klatka piersiowa podskakuje. Tętno mam w normie 70-80 uderzeń na minute natomiast denerwuje się przez to mocne bicie. Najgorzej jest gdy leże na plecach. Gdy stoje bądź siedze prawie tego nie odczuwam. Obecnie mieszkam w UK ale niedługo mam urlop i lece do Polski ponieważ jestem umówiony na wizyte u kardiologa. Chce zrobić dodatkowe badania typu echo serca aby mieć pewność że z sercem wszystko w porządku. Mam 25 lat. Czy to możliwe że te objawy występują przez stres, na tle nerwowym itp???