Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Beto 25 ZK dla 21 latka

Gość casual45

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ok. miesiąc temu wystąpiły u mnie od czasu do czasu kołatania serca, przyspiesza, zwalnia itp. Było to raczej przeszkadzające niż niepokojące, ale wiadomo serce to serce. Udałem się do lekarza i przepisał mi oprócz asparginu lek Beto 25 ZK. Przeczytałem ulotkę i jest tam pełno skutków ubocznych, oraz tekst o tym, aby nie stosować go u młodzieży (mam 21 lat). Wiem, że lekarz na pewno wie lepiej, ale pojawiła mi się blokada psychiczna(tak to nazwę) i do tej pory nie zażyłem tego leku, biorę tylko aspargin. W dodatku chciałbym dowiedzieć się jak działa ten lek, bo gdy nie występują u mnie kołatania, to tętno wynosi 68, ciśnienie trochę podwyższone. Lek w ulotce opisany jest jako zwalniający pracę serca, moje pytanie brzmi czy, gdy przy braku kołatania lek zacznie działać to zwolni mi jeszcze bardziej moje standardowe tętno czyli 68/min? Ponadto jestem palaczem marihuany. Czy zażywanie leku może mieć jakieś niebezpieczne skutki w przed/po zapaleniu używki? Wiadomo, że po marihuanie serce nieco przyspiesza, lek ma je spowalniać, stąd pytam jak może zachować się serce i organizm w takim połączeniu? Nie zapytałem o to lekarza, bo wyszedł z założenia że całe zło tego świata i mojego zdrowia spowodowane jest marihuaną. Proszę o rzetelną i w miarę możliwości profesjonalną odpowiedź. Pozdrawiam

biorę Beto ZK 25 od prawie 3 lat, na skutek napadowego migotania przedsionków w wieku 30lat. Lekarz przepisał mi inny lek który się nie sprawdził i dopiero za drugim razem padło na Beto. Jak pewnie Wiesz, 25 Zk to najmniejsza dawka tak wiec lekarz pewnie przepisał Ci to profilaktycznie tak jak mnie, biorę 1 tabletkę raz dziennie. Czy są skutki uboczne ? Zawsze pewnie jakieś się znajdą u każdego inne, przeczytaj dobrze ulotkę. Ja mam akurat tętno oczywiście w zależności od aktywności w granicach 45-60. Przy takim tętnie mam często uczucie zmęczenia i senności. Jęsli Twój organizm nie bedzie tolerował leku, poproś lekarza by go zmienił

Witam wszystkich zainteresowanych, stosowałem Beto 25 (1 tab rano) lekarz sam mi powiedział że to profiliktycznie gdyż stwierdził u mnie nieznaczne poszerzenie aorty, niby wszystko było ok ale gdy po trzech tygodniach przypadkiem zmierzyłem sobie ciśnienie które zawsze miałem średnio 12570 i tętno około 65, wówczas wynosiło zaledwie 9850 a tętno znów odwrotnie ponad 100. odstawiłem te tabletki i po tygodniu wszystko wróciło do normy... o takim skutku ubocznym nic w ulotce nie było a u mnie się pojawił. Nie używajcie tabletek w nadmiarze bo często one bardziej szkodzą niż pomagają.