Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 30 lat i od kilku lat zauważyłem u siebie dość wysokie ciśnienie. Dość wysokie to znaczy około 145/105 więcej raczej nie. Czasami ciśnienie jest niższe i mieści się w normie ale praktycznie nigdy nie jest niższe niż 120/80. W rodzinie w starszym pokoleniu wiele osób cierpi na nadciśnienie i bierze tabletki już odkąd miały 40 lat. Prowadzę na co dzień bardzo siedzący tryb życia. Zauważyłem że gdy poprzedniego dnia np. jeżdżę na rowerze ciśnienie spada, ba: nawet spada po wysiłku. Moja dieta raczej wpływa na obniżenie ciśnienia. Generalnie dieta wegetariańska, bliska nawet wegańskiej, duża ilość olejów na zimno, bardzo dużo warzyw, praktycznie bez owoców. Alkohol bardzo często w ilościach nie przekraczających 1 g na 1 kg masy ciała (bo przeczytałem, ze powyżej tego szkodzi). Zauważyłem także wzrost ciśnienia w następny dzień po wypiciu... Kawy zwykłej praktycznie pije bo czuje się po niej źle (rośnie ciśnienie). Boje się brać tabletek obniżających ciśnienie bo wiem że jak zacznę to już nigdy nie przestanę... z drugiej strony boje się obciążać żyły tak wysokim ciśnieniem. Pomiary dokonuje ciśnieniomierzem naramiennym. Porównywałem wyniki z innymi, jest ok. Pozdrawiam

Proszę poczytać: niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia. W znanym mi przypadku mężczyzna prawie 50 lat sam obniżył sobie ciśnienie poprzez chodzenie na basen co najmniej trzy razy w tyg. Schudł przy tym ok.6-7 kilo i teraz ciśnienie jest prawidłowe. Oczywiście do tego odpowiednio zaczął się odżywiać. Można najwyżej pić ziołową jemiołę z apteki, która podobno nieznacznie obniża.Ale prawdą jest ,że ruch obniża ciśnienie,a ćwiczenia siłowe podwyższają. Zasadnym jest więc szybkie maszerowanie z kijami prawie codziennie godzinę lub pływanie czy gry zespołowe.I zapisywać wyniki czekając na poprawę.W opisanym przypadku równiez wyniki cholesterolu się bardzo poprawiły,np, całkowity z około 290 spadł na ok. 230,a HDL z 26 poprawił się na ok. 50. To bardzo duża poprawa,zwłłaszcza,że bez leków, tylko ruch i jedzenie odpowiednie. Ta poprawa nastąpiła w ciągu trzech czy czterech miesięcy.Największa różnica w wynikach była w drugim i trzecim miesiącu.Najmniejsza w pierwszym.Nie wiem co na to pan doktor Marek K., ale może warto spróbować najpierw samemu poprawić wyniki zanim wejdzie się w leki?