Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie żeber i nogi, osłabienie mięśni i gęsta ślina

Gość PapaK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Trafilem na tą stronę szukajac przyczyny moich dolegliwosci, moze wspolnymi silami dowiem sie co mi jest. Moze zaczne od poczatku. Mialem pewien okres ze nie stronilem od uzywek szczegolnie dopalaczy w postaci bialego proszku. Wtedy zaczeło sie dretwienie z lewej strony w okolicach zeber bylem z tego powodu w szpitalu tam zrobiono mi badania EKG, RTG, morfologie krwi, mocz, USG jamy brzusznej i nic nie wykryto wszystkie badania sa dobre. Po wyjsciu ze szpitala robilem trening wytrzymalosciowy potem zachorowalem, a dretwienie mi nie przechodzilo i przed swietam zaczalem skakac troche na skakance zaczal mnie bolec kregoslup w okolicy ledzwiowej potem zaczela mi dretwiec prawa noga i ogolnie moje miesnie staly sie strasznie slabe mam bardzo gesta sline, brak apetytu, ogolnie jestem rozbity nie wiem juz co robic a niechce wyjsc na nerwusa. Dodam jeszcze ze moja lewa lopatka jest w ogole mniejsza od prawej, miesnie brzucha tez wygladaja inaczej po lewej stronie jak po prawej lekarz pierwszej pomocy stwierdzil ze mam krzywy kregoslup, klatka piersiowa po prawej stronie jest bardziej wysunieta do przodu jak po lewej stronie. Moze to wina kregoslupa, bylbym wdzieczny za sugestie co mi moze dolegac. Pozdrawiam

Witam, Pogłębiające się skrzywienie kręgosłupa, może doprowadzić do znacznego zniekształcenia budowy klatki piersiowej, co w efekcie może doprowadzić do wytworzenia się garbu. Dlatego już teraz warto pokazać się u lekarza ortopedy. Być może będzie można zatrzymać zniekształcenia kręgosłupa i klatki piersiowej? Dużo daje rehabilitacja, którą obecnie częściej nazywa się fizjoterapią. Warto, żeby otrzymał Pan indywidualny program ćwiczeń przygotowany specjalnie dla Pana - zacząć trzeba treningi pod okiem fizjoterapeuty-rehabilitanta, a nie *zwykłego* trenera na siłowni. Potem będzie mógł Pan kontynuować sam dalsze treningi. Wydaje się, że raczej należy unikać skakania na skakance i innych skoków z uwagi na uszkodzony kręgosłup. Warto też zrobić wszystko, żeby nie wracać do środków psycho-aktywnych: narkotyków, dopalaczy i napojów energetyzujących, szczególnie zmieszanych z alkoholem.

Poprawę przy skrzywieniu kręgosłupa można najlepeij uzyskać do 14 roku życia,gdy się jeszcz rośnie. Potem coraz gorzej. Jednak do 20 roku zycia niektórzy rosną i małe szanse są. Myślę,że po diagnozie ortopedy powinieneś iść do doświadczonego fizjoterapeuty,który ułoży ci zestaw ćwiczeń.Pomocne też będą zabiegi fizykoterapii,które wraz z gimnastyką poprawią stan układu kostnego. Odpowiednie ćwiczenia powinieneś wykonywać codziennie.Chodzi o to, by jak najdłużej utrzymać w dobrym stanie kręgosłup, dyski itd. Myślę,że tą skskanką sonbie sam zaszkodziłeś.Bo skacząć obciążąsz kręgosłup i pogarszasz sprawę.Dla ciebie najlepsze byłoby pływanie.Pływanie na grzbiecie ,kraulem czy żabką równomiernie uruchamia mięśnie po obu stronach kręgosłupa i nie jest tak obciążające.Jednym słowem całe życie musisz ćwiczyć i ze dwa razy na rok chodzić na rehabilitację, która na pewno ci ulży. Teraz jest pełno prywatnych gabinetów fizjoterapii,gdzie za trzy zabiegoi dziennie przez 2 tygodnie zapłacić ok.400zł.Nie wiem ile masz lat,ale w przyszłości będziesz musiał z tym krzywym kręgosłupem jeździć do sanatorium ,najlepiej do takiego, gdzie sa kąpiele siarczkowe, które bardzo dobrze działają na stawy , kości i mięśnie.I pozwalają głużej być sprawnym.Żebyś po czterdziestce nie był rencistą z bolącym kręgosłupem. Nie strasze cię, ale musisz zrobić wszystko, co mozliwe, aby być sprawnym do starości.I wyrzuć skakankę.Prezeczytaj: właściwości kąpieli siarczkowych [Busko Zdrój,Solec Zdrój] oraz ,metoda PED.

Pardon, nie PEd, tylko wpisz : terapia skolioz FITS,możesz też znaleźć lekarza, który specjalizuje się w terapii wad postawy.Może poszukaj w necie takiego gabinetu blisko ciebie.Dobrze byłoby, gdybyś idąc do takiego lekarza miał jakieś wyniki badań. Sam to na razie możesz tylko pić całą zimę tran.Wzmacnia kości.TYlko poproś w aptece o tran odpowiedni do twego wieku.

Dziekuje rowniez Tobie za odpowiedz. Mam 19 lat, skakanka juz na smietniku. Myslisz ze sa jakies dofinansowania do tych rehabilitacji? bo nie ukrywam nie pochodze z zamaznej rodziny zyje sam z tata i siostra teraz jeszcze jak dojdzie do tego rehabilitacja platna to nie wiem co zrobie dodam jeszcze ze sie ucze.

O tym z lekarzem, ja lekarzem nie jestem,lekarz musi cię zbadać i ocenić jak to wyglada,spytaj lekarza, czy dobrym ćwiczeniem dla ciebie byłoby rozciąganie na drążku. W skleppach sportowych sa takie drążki ,które instaluje się w futrynie dzrzwi.Mógłbyś sobie zwisać kilka razy dziennie.Spytaj lekarza czy taki drążęk będzie dla ciebie odpowiedni. Jeśli chcesz się zapisac na rehabilitację, to normalnie idziesz do rodzinnego i prosisz o wypisanie wniosku na zabiegi.Potemm z tym wnioskiem idziesz do przychodni rehabilitacyjnej i tam zapisujesz sie na rehabilitację.Tylko na NFZ , to u mnie np. jest kolejka na pół roku. Musisz, niestety czekać.Co roku się zapisuj i chodź.Lekarz mając twoje wyniki może też skierować cię do sanatorium.Na to trzeba z kolei czekac z półtora roku.Trzeba być oczywiście ubezpieczonym, by z tego skorzystać.Jest to za darmo, tylko płaci się za pokój jakieś czterysta zł w zależności od standartu.

Spróbuj np. na placu zabaw powiesić sie na chwilę na drążku ,by sprawdzić, czy to drętwienie ci ustąpi. Może być tak,że jest jakiś ucisk na nerw i to moze być od tego. Wskutek rozciągnięcia się kręgosłupa poszczególne kręgi nieco oddalą się od siebie i i drętwienie może natychmiast minąć. Warto spróbować.Pozdr.

Jeśli lekarz stwierdzi u ciebie skoliozę, to napisz tu później. Mam od fizjoterapeuty jedno ważne ćwiczenie, bardzo pomocne w niwelowaniu skoliozy.Nawet w twoim wieku może być poprawa, choć dotyczy młodszych od ciebie. Pamietajk,że najważniejsza jest systematycznoość ćwiczeń oraz pilnowanie tego, aby były to ćwiczenia wzmacniające SYMETRYCZNIE mięśnie po obu stronach kręgosłupa,po lewej i po prawej na całych plecach oraz odpowiedno z przodu na klatce. Tylko równomiene ćwiczenie mięśni daje rezultaaty. Nie może być tak,że ćwiczysz mięśnie grzbietu zapominając o mięśniach z przodu. Bo to właśnie mięśnie trzymają kręgosłup we właściwej pozycji. Nie możesz też dźwigać i przeciążać kręgosłupa nosząc coś ciężkiego w jednej ręce. Gdy za młodu to zaniedbasz to po 50 tce będziesz wyglądał tak,że będziesz krzywy,tzn. no biodro będzie ci uciekało na bok podczas chodzenia i będzie coraz bardziej widoczna asymetria sylwetki. Dlategopo trzeba też pamiętać o właściwym poziomie witaminy D3,wapnia itd.Ale o tym ci powie wszystko lekarz. Dziś od razu kup sobie tran dla młodzieży i pij całą zimę,a latem czerwiec lipiec i sierpień między 10 godziną a 14 codziennie na słońce się wystawiaj, bo wtedy organizm pobiera witaminę D potrzebna dla kości.