Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Złe samopoczucie w zalezności od temperatury i ból stawów a nadczynność tarczycy

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem tutaj w wielu wątkach, wszyscy stawiali na nerwicę, ja sam się na to leczę, tymczasem doszły nowe objawy, które jak bum cyk cyk wskazują na nadczynność tarczycy. U mnie w rodzinie jest obciążenie jeśli chodzi na tarczycę, obydwie babci chorują, mama to samo. Moje wyniki były takie TSH, w normie, FT3 i FT4 w gornej granicy normy, prawie przekraczaly norme , przy dosc niskim w porownaniu do ft3 i ft4 tsh lekarka podejrzewala nadczynnosc, ale potem doszly objawy typowo nerwicowe - i bach diagnoza niby nerwica. Otoz w ogole nie toleruje juz ciepla, cieple posilki, goraca kapiel czy para od gotowania powoduja u mnie bardzo zle samopoczucie nudnosci, i prawie omdenie, ostatnio prawie zemdlalem na ulicy w mrozny dzien, bo w domu sie przegrzalem jedzac gorace i szybko wychodzac na zewnatrz. Bola mnie stawy przy dotyku, czasem miesnie, mam zimne konczyny, jak dotkne tarczycy to mam odtruch wymiotny. Na 16 stycznia mam wyznaczone usg tarczycy, czy to typowe objawy nadczynnosci? dodam ze mam wilczy apetyt, spalam bardzo szbyko jedzenie, czesto chodze siku, czy kupe,bo mam taka przemian,wszystko wskazuje na nadczynnosc, ale pytam kogos kto mial podobnie...? Nie stawialbym na nadczynnosc gdyby nie ta reakcja na cieplo, dodam ze wiele lat bardzo szybo sie meczylem i pocilem bardziej niz inni, a teraz to juz w ogole dramat.

Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze poziom PTH,wapnia, oraz 25(OH)D.To ostatnie to poziom witaminyD.Jej niedobór może objawiać sie zmęczeniem i bólami kostno- mięśniowymi. Problemy depresyjne przy zachwianiu pracy tarczycy miną jak się wszystko ustabilizuje. Może kup sobie tran przeznaczony dla młodzieży i pij? Porozmawiaj o tym z lekarzem endokrynologiem , który obejrzy twoje wyniki.