Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brązowe plamy na stopach a niewydolność żył

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Piszę ponownie, ponieważ mimo konsultacji lekarskich niewiele z nich wynika, a tylko tutaj udaje mi się znaleźć sensowne rady. 4 lata temu miałem wymienianą zastawkę aortalną. Wszystko było ok, 3 miesiące temu miałem robione badania kontrolne, które wskazywały na to, że wszystko jest OK, nawet lepiej niż kiedykolwiek. Niedawno pisałem o tym, że zauważyłem na ciele bardziej widoczne żyły..praktycznie wszędzie. Z czasem doszły do tego brązowe plamy, które pojawiły się na prawej stopie, stopniowo zaczęło być ich więcej i pojawiły się też w okolicy kostki. Zauważyłem też, że zaczynają pojawiać się w okolicy lewej kostki. Odczuwam przy tym czasem dziwne ciepło w dłoniach, stopach oraz czasem pojawiający się ostry, chwilowy ból. Byłem ok. miesiąc temu u kardiologa, który spojrzał na mnie i stwierdził, że wszystko jest ok. Tydzień temu byłem u chirurga naczyniowego (wizyta prywatna), który spojrzał na mnie i stwierdził, że moje żyły nie mają żadnych zmian, które wskazywałyby na problem. Stwierdził też, że plamy na stopach nie mają związku z krążeniem. Wiem, że to lekarz i pewnie wie co mówi, ale sam porównując te plamy do objawów niewydolności żył, wyglądają one dokładnie tak samo. Czasem wygląda to nawet jak jeden wielki obrzęk. :/ Dostałem cyclo3fort na miesiąc, ale póki co nie widzę żadnej zmiany. Dodatkowo biorę bisocard, aspirynę, spironol oraz xanax. Długo zmagałem się z depresją, nerwicą lękową i nadal miewam ataki paniki, stąd też xanax. Trudno jest mi zaufać lekarzowi i dalej bagatelizować to co dzieje się z moimi stopami dlatego mam pytanie - czy faktycznie nie ma to żadnego związku z niewydolnością układu krążenia? Czy powinienem udać się do dermatologa? Jest to dla mnie o tyle trudne, że za miesiąc wyjeżdżam na studia za granicę, a utrzymuję się sam i nie jestem w stanie chodzić do lekarzy metodą prób i błędów, a nuż ktoś w końcu ktoś mi pomoże. :/ Bardzo proszę o wyrozumiałość i jeśli ktoś byłby w stanie mi coś doradzić będę wdzięczny... Pozdrawiam, Marcin

Witam, Czy bierze Pan tylko aspirynę, czy również lek przeciwkrzepliwy, np. acenokumarol lub warfin? Czy kontroluje Pan INR? Nawet sama aspiryna, która jest lekiem przeciwpłytkowym, sprawia, że jest duża łatwość do powstawania wylewów podskórnych, nazywanych potocznie siniakami. Proponuję zaobserwować plamy na nogach - czy zmienia się ich kolor? Typowe siniaki najpierw są granatowe, potem stają się brązowe (może Pan je zauważył właśnie w tej fazie kolorystycznej?), następnie żółte i po 4-6 tygodniach znikają. Skoro plamy łączą się z obrzękami, to warto zrobić badanie przepływowe: USG Doppler żył kończyn dolnych. Wtedy będzie można więcej powiedzieć, czy układ żylny kończyn dolnych jest prawidłowy? Ważne jest, do jakiego kraju Pan wyjeżdża? Warto, żeby zabrał Pan ze sobą dokumentację medyczną z przebytej operacji serca i z wszystkich innych pobytów w szpitalach, a także z badań dodatkowych. Jednym słowem najlepiej zabrać wszystko, co Pan ma na temat swojego stanu zdrowia. Najlepiej, żeby dokumentacja była przetłumaczona na język miejscowy kraju do którego Pan się wybiera, lub na angielski, który obecnie w medycynie gra taką rolę, jaką dawniej pełniła łacina. Ponieważ będzie Pan bogaczem dopiero w przyszłości, może Pan spróbować przetłumaczyć dokumentację samemu - przynajmniej w ogólnych zarysach.

Dziękuję za odpowiedź! Nie są to typowe siniaki. Co prawda z siniakami mam taki problem, że schodzą one bardzo długo, bo około miesiąc-dwa, ale to co pojawia się na moich stopach to po prostu brązowe plamki, które łączą się w większe skupiska i nieciekawie to wygląda może poza tym, ze w ciemniejszym świetle przypomina to obrzęk. Nie biorę leków przeciwzakrzepowych poza aspiryną, ponieważ mam zastawkę biologiczną i takie leki nigdy nie były przez lekarza zalecone. Jesli to ma znaczenie to mam teraz 23 lata, więc dziwi mnie to, że w tym wieku miałbym już problemy z krążeniem. W ogóle zauważyłem, że moja skóra ostatnio kiepsko wygląda...czy może to być taka bzdura jak brak witamin czy słońca? Czy też problem ze starzeniem? Zauważyłem w ogóle plamy pojawiające się również na dłoniach. Co do USG Dopplera niestety nie będę w stanie wykonać go przed wyjazdem, ponieważ nawet przy próbuje umówienia badania telefonicznie w prywatnych gabinetach terminy były dopiero na koniec stycznia/luty, a wtedy już będę za granicą. Mimo wszystko dziękuję za radę i pozostaje mi chyba mieć nadzieję, że w międzyczasie nie umrę. :/ Marcin

Gość Kasiamalwina

Dzień dobry panu, mam podobną sytuację z moimi stopami. Tylko, że u mnie pierwsza plamka pojawiła się na prawej stopie koło kostki, a dokładnie było to 8 lat temu i tak do tej pory mam je już na 2 stopach tylko już nie jest jedna plamka tylko mam je na obuch sstopach, i są one od strony zewnetrznej i wewnetrznej, a najgorsze w tym jest, że to rozchodzi mi się na cale nogi pod wpływem słońca. I też już chodziłam po różnych dermatologach i za każdym razem usłyszałam od lekarzy, że oni spotykają się z czymś taki pierwszy raz , bo to mnie nawet nie boli, nie swedzi, wiem że to nie są żylaki na pewno, bo żylaki jak się robią to jest najpierw czerwona plamka a potem przemienia się na taka brązową. :/ teraz dematolog kazał mi zrobić padanie krwi, okaże się w poniedziałek bo mam wizytę u darmatologa czy może coś z moją krwią się dzieję. Pozdrawiam

Ze wszelkimi zmianami na stopach polecam wybrać się do refleksologa, ponieważ na stopach mamy zakończenia nerwów wszystkich organów w naszym organizmie. Zmiany na stopie sygnalizują często, że coś jest nje tak z danym organem.