Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość omega1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Raz w roku wykonuje badania serca tj. holter, EKG, echo, krew (hematologia, biochemia, immunochemia, wszystko full i zawsze wszystko OK, nadaje się chyba do kalibrowania urzadzen :)) Wczorej odebrałem holtera i w opisie: W czasie badania rytm zatokowy miarowy 58-132/min. Srednia 82 (żadne szczególne wysiłki, normalny dzień). Bez pauz, bez epizodow bradykardii. Prawidlowe przewodzenie QRS 100ms. 6 pobudzen przedwczesnych przedsionkowych. Bez zlozonych nadkomorowych form. Bez komorowych form arytmii. Bez dynamiki ST. W echu wypadanie platka zastawki mitralnej bez fali zwrotnej, poza tym reszta OK. Od ok 9 lat stale przyjmuje Betalok Zok 50 1pastylka rano. Mój lekarz twierdzi, ze srednia 82 jest za wysoka. Dolozylem jakiś czas temu do tej dawki jeszcze polowke na wieczor, ale tętno srednie jak nie schodzilo tak nie schodzi. Jak może doktor na moje pytanie odpowiedzieć, czy powinienem zwiększać jeszcze dawke leku, żeby obnizyc ta srednia dobowa? ps Pozdrawiam i zycze zdrowych wesołych swiat i wszystkiego najlepszego w 2015 reszcie *starych* uzytkowinkow forum, którzy jak widza sa i zyja :) tylko porozrzucali się po roznych watkach

Witam, Jeżeli ma Pan prawidłowe ciśnienie tętnicze, to prawdopodobnie nie ma powodu do dalszego zwiększania dawki Betalocu ZOK (obecnie zażywa Pan 75 mg/dobę). Tętno spoczynkowe miewa Pan 58/min - jest to dobra sytuacja, ale dalsze zwiększenie dawki może nadmiernie zwolnić tętno w spoczynku. Przede wszystkim jednak, proponuję samemu nie zmieniać dawki Betalocu, tylko zawsze porozumiewać się ze swoim lekarzem.

Dziekuje za odpowiedz. Mam lekka tendencje do nadciśnienia (miałem holtera ciśnieniowego) Problem jest taki trochę akademicki tj. czy dawka leku powinna być tak zwiekszana tak, żeby odczuc te dobowa zmiane tętna? i jaki powinien być taki zdrowy, sredni puls dobowy? Przy normalnym typowym dniu (bez maratonu) :) trochę chodzenia po miescie, jazdy samochodem czy wejścia po schodach.