Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy przy wypadaniu płatka zastawki mitralnej

Gość MartynaM

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o odpowiedź eksperta. W kwietniu stwierdzono u mnie wypadanie płatka zastawki mitralnej. Badał mnie kardiolog i neurolog. Serce co jakiś czas mi *przeskakiwało*, robiło się słabo, duszno, drętwiała lewa ręka, czułam ucisk i kłucie w klatce piersiowej. Po kilku tygodniach sytuacja w miarę się uspokoiła, wróciłam na uczelnię, do sportu, dużo spacerowałam, odpoczywałam, zgodnie z zaleceniami lekarzy, którzy radzili żyć normalnie. Co prawda niemal codziennie czuję kłucie lub bóle w sercu, ale nie przejmowałabym się tym, gdyż wiem, że nic mi się nie stanie. Niepokoi mnie jednak coś innego. Co jakiś czas mam wrażenie, że coś dzieje się w mojej głowie, od kilku dni jest to nie do zniesienia. Mam wrażenie, jakby swędział mnie mózg, jakby ktoś ściskał mi głowę od wewnątrz. Mam zawroty, wydaje mi się, że zemdleję, kiedy wejdę do sklepu czy tramwaju, muszę natychmiast wyjść, bo czuję, że zaraz się przewrócę, mdli mnie, robi mi się ciemno przed oczami. Trudno mi to wyjaśnić, czuję, jakbym była poza światem, jakby wszystko, co dzieje się wokół mnie nie dotyczyło, momentami nie wiem, czy naprawdę idę ulicą, czy obserwuję to z zewnątrz. Tak nie da się normalnie funkcjonować, mam 24 lata, chcę żyć tak, jak dotychczas, móc iść normalnie na zakupy czy do kina. Czy takie objawy są normalne dla mojej przypadłości, czy szukać przyczyny gdzie indziej?

Witam, Nie wiadomo, czy stosuje Pani jakieś leki z powodu wypadania płatka zastawki mitralnej? Najczęściej stosowane są leki, które zwalniają tętno i obniżają ciśnienie. Jeżeli nie bierze Pani żadnych leków, to również można brać pod uwagę zaburzenia rytmu serca lub wahania ciśnienia tętniczego. Dlatego proponuję mierzyć sobie często - szczególnie wtedy, kiedy się Pani źle czuje - ciśnienie tętnicze i tętno. Warto mieć w domu własny ciśnieniomierz kupiony w aptece, a nie w supermarkecie.