Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy problemy żołądkowe mogą wywołać nerwicę?

Gość xmugenx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 3 miesiące temu wykryto u mnie lamblie (pasożyt), miałem gastroskopie która wykazała przepukline rozworu przełykowego oraz zapalenie żołądka. Najmocniejsze objawy były na tle nerwowym - kołatanie serca, dzwoniło mi w uszach, sztywnienie, ataki odrealnienia etc. Po przeleczeniu lambli objawy typu odrealnienie, dzwonienie, sztywnienie całkowicie zniknęly. Lek na lambie wywołał u mnie rozrost drożdzaka candida, z którym walczyłem dietą. Chyba prawie go pokonałem, Teraz niestety walcze z zapaleniem żołądka. Zdarza się kołatanie serca które podobno moze wywoływac przepuklina - potwierdzone przez gastrologa. Dodatkowo czasem wywala mi nadbrzusze mam wtedy uczucie gorąca które idzie do góry do klatki piersiowej i to wywołuje u mnie atak paniki. Zaczyna mi bić mocno serce, dłonie robią sie zimne, mam od razu myśli że umieram. Zastanawiam się czy problemy z zołądkiem mogą wywoływać takie objawy.Boje się ze jak pójde do psychiatry to dostane leki które nie rozwiązują problemu, dodatkowo nawet jak mam taki atak to trwa to może ok 30 minut i to nie codziennie. Skąd wiadomo wtedy kiedy przyjmować leki? za pierwszym razem jak miałem taki atak trafiłem do szpitala ale badani wyszły OK. Od tamtej pory miałem jeszcze ze 3 takie ataki ale w podswiadomosci chyba wiem że to nie takie grozne i po pol godziny przechodzi ale jestem po tym wyczerpany. Robiłem rózzne badania i są OK, poza tymi 3 rzeczami: lamblia(wyleczona), przepuklina + zapalenie żołądka. Nie wiem jak się zachować w takich sytuacjach, czy dalej przeczekać ten atak czy na dłuższą metę to chyba samo nie przejdzie, no chyba że jest to związane z zapaleniem żołądka i jak to wylecze to mi przejdą ataki nerwicowe (brzuch nie bedzie rozdymany etc, nie bedzie szedł w góre), ale nie wiem. Przed chwilą miałem np taki atak, zjadłem coś czego nie powinienem i to chyba przez to. przez ponad 1h czułem się strasznie. Pozdrawiam,

Witam, Przepuklina rozworu przełykowego przepony może być przyczyną zaburzeń rytmu serca. Warto przestrzegać zaleceń dietetycznych, które prawdopodobnie otrzymał Pan od gastrologa. Ważne jest u osób z przepukliną, którą Pan ma, żeby nie jeść posiłków zbyt obfitych i nie kłaść się bezpośrednio po jedzeniu. Co więcej, można spacerować po posiłku, a szczególnie po obiedzie, który można rozłożyć na dwie części - osobno zupa i osobno II danie. Wizyta u psychiatry może się Panu przydać, niezależnie od przestrzegania odpowiedniej diety.

Nie powinieneś się stresować ,tylko nauczyć się żyć z przepukliną.ało jeść za każdym razem, nie najadać się,po jedzeniu nie leżeć nie siedzieć, nie schylać się, tylko chodzić lub stać.Chodzi o to, aby jedzenie z żoładka przesunęło sie dalej. Dopiero wtedy można sie kłaśc czy siadać.I jedzenie lekkostrawne,aby żoładek miał jak najmniej ,,roboty**.Musisz przyjąć po prostu do wiadomości fakt, że masz tę przepuklinę i nauczyć się z nią żyć, przystosować się do pewnych reguł i będzie dobrze. Jak jesz coś siedząc, to odsuwaj spodnie,aby pasek na uciskał na żołądek,chodź w luźnej odzieży,bo być może zbyt ciasne spodnie powodują te sensacje. Jest to po prostu taka fizyczna nieprawidłowość, z ktrą trzeba się tak obchodzić, żeby nie utrudniała nam życia.I to wszystko. Pozdrawiam. Nie pękaj, bo postępując właściwie i odpowiednio się odżywiając mozna z tym normalnie żyć.

Na zapalenie żołądka pomocniczo mozesz pić len mielony.Siemie lniane ciepłe działa niczym ,,wewnętrzny bandaż** osłaniając i łagodząc. Możesz też pić krople propolisowe [jeśli nie masz uczulenia na produkty pszczele], które działają przeciwzapalnie na błony śluzowe.Moga też być pomocne przy zapaleniu krtani czy gardła lub jamy ustnej.