Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki pulsu po odstawieniu leku przy nadciśnieniu tętniczym

Gość Maestro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam pewien problem otóż od 2 lat choruje na nadciśnienie tętnicze . Ostatnio lekarz po obejrzeniu wyników stwierdził że poza lekką tachykardią nic niepokojącego nie widzi . Stwierdził też że połówka leku Nebilet który brałem przez 2 lata raczej ma małe znaczenie dla organizmu . I można próbować go odstawić całkowicie . Tak też zrobiłem tz najpierw zszedłem do ćwiartki przez tydzień puls i ciśnienie trzymało się na podobnym poziomie co na połówce . Więc zszedłem do zera , na początku było ok ciśnienie trzymało się w normie puls też ( chociaż podniósł się do ok 80 w spoczynku ) , ale dziś rano puls skoczył mi do 95 , ciśnienie było nadal dobre 136/68 . Gdy zmierzyłem wieczorem puls wynosił już 82 ale ciśnienie podniosło się na 143/70 . Dodam jeszcze że robiłem 2 razy TSH i 2 razy wychodziło w normie , poza tym miałem Echo Rezonans Magnetyczny USG badania moczu i krwi i wszystko zawsze było w normie . Dodam że choruje też na Mózgowe Porażenie Dziecięce i mam stwierdzoną nerwicę . Moje pytanie brzmi : Czy powinienem przejmować się takimi skokami pulsu ( zwykle max 95 ale jak się zdenerwuję czasem 100 ) ? Ogólnie puls jest tak ok 80 . Czy wrócić na tabletki ? ( ciśnienie na tabletce i bez zbytnio się nie różni ) Jaki wartość pulsu jest górną granicą normy ? Przepraszam za długi post ale chciałem przedstawić najlepszy obraz .

Dodam że puls miałem od zawsze dość wysoki 80, 90 do 120 w stresie i dopiero podczas leczenia nadciśnienia zaczął zwykle schodzić poniżej 80 ale czasem podbijał również do 90,95 , zwykle jednak był poniżej 80 . Z konsultacją będzie kłopot bo dopiero w Listopadzie miałem a następny termin jest nawet nie wiem kiedy . Kardiolog powiedział że jeśli będzie źle to mam wrócić na leki . Ale nie wiem czy gdy ciśnienie jest w normie , a puls podwyższony to już jest źle . Czy to tylko zwykła panika ? Ogólnie mam 22 lata i do tej pory nie wykrytą przyczynę nadciśnienia . Poza tym że jestem newicowcem . Chciałbym trochę zejść z tych leków bo nie wiem czy takie długotrwałe przyjmowanie Nebiletu nie wpłynie niekorzystnie na mój organizm . No ale jeśli się nie da cóż zrobić :( Dziękuje za opinie .