Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napad szybkiego bicia serca, lekkie duszności i lęk

Gość Rafal099

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie :) A więc na początek opowiem coś na swój temat mam 19 lat i nigdy wcześniej nie miałem żadnych problemów zdrowotnych z tego zakresu. Od około 3 miesięcy od sytuacji która miała wieczorem a dokładniej siedziałem przy laptopie i przeglądałem internet i w pewnym momencie poczułem jakby dziwny impuls okolice szyi czy głowy i nagle poczułem dziwne uczucie strachu że zaraz zemdleje itp, zaczęło mi bić bardzo szybko serce jak nigdy w życiu i miałem lekkie duszności zgaduje że z zdenerwowania tą sytuacja, rodzina wezwała pogotowie i panowie z ambulansu stwierdzili że mam skos ciśnienia minimalny i że nic mi nie jest jedynie zdenerwowanie. Zabrali mnie karetką na pogotowie gdzie dostałem zastrzyk chyba na uspokojenie w okolice pośladka i coś jeszcze, duszności i szybkie bicie serca towarzyszyły mi jeszcze długo około 2-3 godz. Badania krwi wyszły świetnie wszystko w normie jedynie minimalnie niższy potas. Już o 1 rano byłem w domu i położyłem się spać.. Następnego dnia czułem uczucie ciężkiej głowy albo spiętego karku i lekko przyspieszone bicie serca. Z czasem przyzwyczaiłem się do tego. Lecz teraz od nie dawna mam dziwne ataki gorąca w klatce piersiowej i szybkie bicie serca do tego dochodzi uczucie ciężkiej głowy ii zawroty minimalne 24/7 jedynie leżenie minimalnie łagodzi całą sprawę. Byłem z tym u lekarza rodzinnego który stwierdził że z sercem jest ok i skierował mnie do Laryngologa przeszedłem badania wzroku słuchu i nosa i nic nie stwierdzili. Obecnie jestem w trakcie badań u Kardiologa dostałem skierowanie na prześwietlenie kręgosłupa szyjnego i coś jeszcze. Nie mam pojęcie co się ze mną dzieje do tego jeszcze doszyła w ostatnim czasie grypa i zatkane uszy od kataru... Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki co dalej robić lub co mi może być bo idzie oszaleć i nie da się żyć :( Pozdrawiam !

Witaj, to co opisujesz brzmi dla mnie jak atak lękowy. Poszedł jakiś impuls, a reszta już polazła za tym - czyli nakręcenie się, że *jest źle, coś się dzieje* i stres nakręca bicie serca, tętno, zawroty, mdłości. Też mam 19 lat i osobiście cierpię na ataki lęku panicznego i wydaje mi się to nieco podobne... towarzyszy temu też lęk antycypacyjny - czyli, że *a co jeśli to się powtórzy?* i przez to unika się sytuacji lękowych, tych, które kiedyś wywołały atak. Jeżeli badania lekarskie nic nie wykażą, dobrze byłoby gdybyś udał się do psychologa/psychiatry, bo może ma to podłoże psychologiczne? A jeśli ma, to terapia byłaby wskazana. Ale nie martw się, nie jest to nic z czym nie da się żyć :) Taka słabiutka istota jak ja daje sobie z tym radę, to i każdy da! Pozdrawiam i trzymam za Ciebie kciuki!

Hej, że sie tak wtrącę, wyniki z TSH robiłeś ale z krwi a nie zawsze z krwi wykryją tarczycę, jeżeli szykujesz się na Echo serca to tam zapewne jeżeli lekarz będzie na tyle miły to przy okazji prześwietli Ci tarczycę, czy aby na pewno jest z nią wszystko ok. Cieżko jest gdzie kolwiek uzyskać odpowiedź na pytanie co mi jest ? Ja tez leczę sie u kardiologa o 3 lat i miałam porobione masę badań i niestety do tej pory żaden lekarz nie jest w stanie stwierdzić co mi jest, chociaż badało mnie już 3 kardiologów :(