Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Ale lekarz sam nie zna podstawowej przyczyny choroby. Zaznaczam że pod 15 lat choruje nadciśnienie i przestoje biciu serca kilku sekundowe, mając 15 lat. Od trzech lat choruję na tężyczkę. W badaniu emg wibitnie dodatnio. wapń w nadmiarze i w normie, magnez przy dolnej granicy normy, fosfor w niedoborze, potas przy dolnej granicy normy. pth poniżej normy. Lekarz endokrynolog stwierdził niedoczynność przytarczyc. Co najważniejsze przy braniu wapnia doustnie, przestaje mieć zaburzenia rytmu serca przy nadmiarze wapnia w krwi. Trzymając się diety bez mlecznej. Biorę od niedawna fosfor w płynie, który zablokował ataki wentylacji płuc. do tego alfadiol, magnez, witaminy grupy B, leki nadciśnienie. A najgorszą rzeczą są ataki, które występują przy wysokiej temperaturze powietrza i po wysiłku fizycznym, rzadziej jako samoistne. Dlatego szukam kliniki która mogła by mi pomóc. Mam pytanie gdzie można pójść do lekarza który pracuje w klinice, aby mógby mie skierować na odział endokrynologiczny, bo mój lekarz endokrynolog od pół roku załatwia klinikę w Krakowie!.

@PIOTR110A Witaj, czy mógłbyś opisać jakie leki dokładnie zażywasz i w jakim stopniu Ci pomagają. Ja również mam zdiagnozowaną tężyczkę jakiś miesiąc temu, wcześniej półtora roku chodziłem od lekarza do lekarza, masa badań i nic. U mnie jony wszystkie w normie i też nie mam pojęcia co jest przyczyną tężyczki, mój lekarz chyba również średnio zna się na tej chorobie. Pozdrawiam

Witam ja akurat po nowym roku jadę do kliniki chorób wewnętrznych, ja zażywam alfadiol, magnez tzw szoty amp, potas, wapń capleros 1000, fosfor, ja mam niedoczyność przytarczyc i nie jest to tenżyczka utajona ani jawna tylko mieszana. Radzę ci zrobić badanie hormonów. mam do ciebie pytanie, czy tężyczka u ciebie objawia się hiperwentylacją płuc, mi mawiają nerwicę lekową i przez tą mam ataki wentylacji płuc!

Ja cierpie na Fibromyalgie i mam takie same bolesci jak osoby cierpiace na tezyczke. Vitamina D i Wapn tez byl nie w pozadku lecz nawet po podaniu odpowiednich suplementöw nie poprawilo sie za duzo. Polecam wszystkim udanie sie do reumatologa i przebadanie na Fibromyalgie. Na ta chorobe pomaga w sumie tylko Amitryptylina i duzo ruchu. Pozdrawiam

@Piotr110A Witam, tężyczka u mnie także powoduje hiperwentylację i wtedy zaczynają się ataki paniki. Jakie hormony badałeś zapewne PTH ale czy coś poza tym? U mnie to wszystko strasznie długo trwa, najpierw diagnoza a teraz szukanie przyczyny i jeszcze nie zacząłem się leczyć. Zastanawiam się czy samemu nie kupić w aptece magnezu, wapnia i np D3 i zacząć brać bo mój lekarz średnio sobie radzi z tą chorobą albo będę musiał go zmienić. Masz nadmiar wapnia całkowitego czy zjonizowanego? Ja poziomu tego drugiego nie mam oznaczonego a całkowity mam w normie ale przy tężyczce to o ten zjonizowany ponoć chodzi.

Witam, nie wmawiaj sobie ataku paniki, ja mam pth obniżone niedobór fosforu przy nadmiarze wapnia całkowitego, obniżony mam magnez, potas. chodzę do endokrynologa i neurologa i byłem warszawie poradni tężyczkowej u dr Katarzyny Toruńskiej. A ty do jakiego lekarza chodzisz? umie wapń znionizowany po ataku nie da się zmierzyć w krwi, mam ph za duże w krwi. Biorę dużo leków alfadiol jako D3, magnez, fosfor, wapń 1000, witaminy z grupy B. A jaki masz rodzaj tężyczki jawnej czy utajonej. co ty piszesz to się wcale nie leczysz!!! bez leków to nie przejdzie !!! Ja ma ataki po wysiłku.

Źle mnie zrozumiałeś, miałem na myśli że dopiero miesiąc temu miałem próbę tężyczkową i w końcu po 1,5 roku chodzenia od lekarza do lekarza dowiedziałem się co mi jest (właściwie to sam podpowiedziałem lekarzowi, aby dał mi skierowanie na to badanie). Co do rodzaju tężyczki to powiem szczerze niewiem. Wszystkie elektrolity w normie, więc może normokalcemiczna?! Czytałem sporo o dr Toruńskiej z Wa-wy zarówno opinie pozytywne jak i te mniej przychylne, no ale ja jestem z Częstochowy. Póki co chodzę do neurologa ale jak on nie zacznie w końcu serio mnie traktować to chyba zmieniam lekarza. Czytałem, że tężyczkę leczy neurolog, endokrynolog, a nawet lekarz POZ ewentualnie z pomocą psychiatry lub psychologa jeśli występują stany lękowe. Ja takie miewam od momentu wystąpienia pierwszego ataku tężyczkowego ale teraz jest trochę lepiej. Po wysiłku jak piszesz też miewam ataki dlatego go unikam, podobnie jak wszystkiego co wypłukuje elektrolity z organizmu.

Witaj Nic nie wyszło tzn. że oprócz niedoczynności przytarczyc lekarze nie znają powodu twojej tężyczki? Ja też dostałem skierowanie do endokrynologa ale termin jest na grudzień więc będę musiał gdzieś prywatnie zrobić badania. Do tego zmieniam lekarza neurologa, dostałem namiar od koleżanki która również choruje na tężyczkę i ten lekarz jej pomógł. Zobaczymy jak pójdę do niego na wizytę. Może chociaż rozpisze mi prawidłowo leki, bo póki co leczę się sam w domu magnezem ale wiem, że to za mało.

Hej ja akurat wróciłem do normy i nie muszę na razie zażywać leków. biorę tylko leki na serce i nic więcej. lekarz powiedział w szpitalu że to od spadku fosforu w krwi ma ataki tężyczki. W klinice nie znają się na tężyce utajonej tylko mówią o tężyce wapniowej. lepiej chodzić do lekarza który ma stopień pierwszy niż do profesora.