Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość magdalena11

Rekomendowane odpowiedzi

Gość magdalena11

Od roku mam problemy z nawracającymi bólami pod lewym żebrem. Są to bóle kolkowe-trwają chwilę i przechodzą, jednak dziwne uczucie gniecenia czy scisknia mam cały czas. Gastroskopia oraz usg nie wykazały niczego szczególnego, jedynie na usg lekarz zauważył refluks i lekkie zapalenie żołądka oraz bardzo dużą spastycznośc jelit na całej długości. Lecze się od 7 lat na nerwicę lękową i po głowie chodzą mi obrazy chorej trzustki. Lekarze nie chca mi pomoc bo twierdzą że to drażliwe jelito oraz nerwica robi swoje a badania mam dobre więc nigdzie dalej mnie nie kierują. Nie wiem co jak mam zrobić aby w końcu dobrze się poczuć. Są okresy bez bóli, np. lato i późna zima. Boję się jeść. Zaznaczę że wypijam znaczną ilość red bulli. Może to od tego.? Ale jak nie piję ich to tez mnie boli. Niech mi ktoś pomoże. Pokieruje bo ja nie mam już siły.

Witam, Ciekawe, w jaki sposób widzi Pani oczami wyobraźnie obrazy chorej trzustki u siebie? Dlaczego właśnie trzustki, kiedy w jamie brzusznej jest tyle innych organów, które też mogłyby być chore? Refluks żołądkowo-przełykowy i jelito drażliwe to są wystarczające powody żeby mieć dolegliwości brzuszne i nie trzeba mieć trzeciej i czwartej choroby w sąsiednim miejscu. Może Pani sobi dać spokój z trzustką, chyba, że tak Pani polubiła myśli o chorej trzustce, że będzie Pani smutno, kiedy ich już nie będzie. Warto zrezygnować całkowicie z picia napojów energetyzujących (Red-Bull i inne)!

Witam, Warto zrezygnować z picia napojów energetyzujących (Red-bull i inne), ponieważ mogą być one przyczyną Pani dolegliwości. Warto brać leki przepisane przez gastrologa z powodu jelita drażliwego i refluksu. Natomiast może Pani sobie dać spokój z wyszukiwaniem nowych chorób, których jest tysiące i nie starczyłoby nam życia, żeby mieć po kolei wszystkie te choroby.

Należy sie przede wszystkim odżywiać dietą lekostrawną i nie pic tych głupich red buli. Mozna kupi c sobie krople propolisowe i na czczo i przed snem pic w kieliszku wody.Na jelita znam skuteczny sposób: nalezy jeśc kminek i majeranek.Obie przyprawy w jednakowej ilości wagowej czyli 1:1 należy zmielić w młynku do kawy.Wymieszać,przesypać do słoiczka.Jeść po pół łyżeczki przed każdym jedzeniem 4X dziennie. Ale nie jeść łyżką, bo łatwo się tym proszkiem zakrztusić, tylko rozmieszać w letniej przegotowanej wodzie.Kminek z majerankiem działają kojąco ,rozkurczowo i przeciwzapalnie na ścianki jelit.Oprócz tego pić kłącze tataraku. Kupić można w sklepie zielarskim.Należy pół łyżeczki kłącza doprowadzić tylko do wrzenia i przykryć aż się zaparzy.Na 15 minut [w szklance wody lub nieco więcej]. Pić ciepłe po jednej trzeciej szklanki przecedzonego odwaru., Pić ciepłe.Trzy razy dziennie.Czyli jedna szklanka na cały dzień.Już po tygodniu jest wyraźna ulga dla jelit. Tylko należy tez pamiętać ,żeby odżywiać się lekkostrawnie,a nie pić colę, napoje gazowane albo jeść frytki ,kebaby i pizzę.Ważne: po jedzeniu [jeść mało ,a częściej,nie najadać się dużo] nie należy się kłaśc ani siedzieć.Jakieś pół godziny po jedzeniu lepiej jest stać lub chodzić. To jest ważne przy fefluksie. Nie pękaj, tylko sie postaraj.