Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Urodziłam się z wrodzoną wadą serca. Ubytek w przegrodzie międzykomorowej zamknięto w 2. r. ż., a kilka lat później wymieniono mi zastawkę aortalną na sztuczną, która obecnie jest trochę niedopasowana z racji zmiany wzrostu. Mam również niedomykalność zastawki mitralnej +/+++. Kardiolodzy przewidują możliwość wymiany obu zastawek w przyszłości. W Powiatowym Centrum ds. Orzekania o Niepełnosprawności przyznano mi stopień umiarkowany z zaleceniami do kontynuowania nauki. W czasie komisji w ZUSie lekarz orzecznik nie przejrzał nawet całości dokumentacji medycznej (na aktualne wyniki badań nawet nie rzucił okiem!). Oczywiście w trakcie rozmowy był opryskliwy i przerywał mi. Renty socjalnej oczywiście mi nie przyznano. W uzasadnieniu lekarz orzecznik napisał o *uwzględnieniu rodzaju i przebiegu schorzenia, wieku oraz kwalifikacji zawodowych*, podczas gdy nawet nie zapytano mnie, jaką szkołę ukończyłam itp. Do wniosku dołączyłam zaświadczenie o tym, że studiuję na 1. roku. Tak więc mam rozumieć, że według ZUS nie ma potrzeby, żebym zdobyła wykształcenie, które umożliwi mi pracę odpowiednią dla mojego zdrowia, którą będę wykonywać do 67 r. ż.? A może pieniądze, za które mam się utrzymać na studiach, mam zarobić w kopalni? Czy ktoś z Was może jest w podobnej sytuacji lub przyznano mu tą rentę?

Gość Ewa33zToF

Hej, ATT! Mnie ZUS przyznał taką rentę kilka lat temu, ale przypuszczam, że to naprawdę wyjątkowa sytuacja. Też mam wadę wrodzoną, złożoną, przeszłam na razie 3 operacje (pierwszą w wieku 8 lat w USA,a dwie kolejne w Warszawie w wieku 17 lat). Skończyłam wszystkie szkoły w normalnym trybie, także studia dzienne. Miałam zawsze orzeczenie o niepełnosprawności, od kilku lat umiarkowany, wcześniej lekki. Biorę leki na obniżenie ciśnienia i zwolnienie pracy serca. Ale pracuję normalnie, na pełen etat.Oczywiście jest to praca umysłowa.My nie możemy pracować fizycznie, ale to nie znaczy, że mamy siedzieć w domu. renta socjalna jest bardzo niska, obecnie to 619 zł na rękę. Do tej kwoty można dorobić 70 proc. średniej krajowej (obecnie to ok. 2,5 tys. zł brutto). Nie wiem, czy jest sens starania się o rentę, a jeśli już, to może po skończeniu studiów. Wielu pracodawców chętniej przyjmuje rencistów, a także osoby niepełnosprawne.