Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadmiernie ruchliwy tętniak przegrody między przedsionkowej

Gość Monika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Kto moze mi cos wiecej powiedziec na temat tetniaka przegrody miedzyprzedsionkowej dlugosci 21 mm,jest nadmiernie ruchliwy raz w strone lewego raz w strone prawego przedsionka- amplituda ruchu 11 mm,bez przecieku miedzy przedsionkami.Jamy serca nie powiekszone.Tendencja do hyperkinezy lewej komory.Obraz wszystkich zastawek w normie. Czy musze sie przejmowac tym tetniakiem i tendencja do hiperkinezy wszystkich scian?Co to jest wogole hiperkineza? I czy ten tetniak jest grozny.Lekarka mi powiedziala, ze nie musze sie przejmowac tylko Polokard 150mg codziennie brac.Mam 40 lat i bardzo sie boje.Prosze o pomoc i dziekuje za odpowiedz.
Wklejam z innych wątków : Słowo tętniak brzmi grożnie,ale w przypadku tętniaka PMP jest to stosunkowo lagodne rozpoznanie. Jesli nie ma duzego przecieku, cech przeciążenia prawego serca faktycznie jest to taka *uroda* serca do opserwacji. W razie pogorszenia mozna sprobowac zamykania amplatzerem Tętniak polega na tym, że rozwarstwia się ściana przegrody międzyprzedsionkowej i w tej przestrzeni gromadzi się krew. Rozumiem, że badaniem, które zdiagnozowało tą zmianę było UKG serca. W opisie tego badania powinna być zaznaczona wielkość tego tętniaka. Niewielkie tętniaki nie są groźne, natomiast większe wymagają stałej kontroli i tzw.: oszczędzającego trybu życia (unikania dużych wysiłków fizycznych), regularnej kontroli ciśnienia krwi. Powinien Pan/Pani być pod stała opieką Poradni kardiologicznej lub kardiochirurgicznej. Może cos to pomoże. Pozdrawiam i zycze zdrowia
Moniko nie pomoge ci. Sa to bowiem odpowiedzi osób bardziej zorientowanych, które skopiowałam z innych wątków na temat poruszony pzrez Ciebie. W tym Izabeli. Jest ona specjalista i skarbnica wiedzy. Ale najwięcej powinnas dowiedzieć sie od lekarza prowadzącego. Pozdrawiam
Izabela zagląda tu systematycznie i udziela odpowiedzi, zwłaszcza dot. wyników echa serca. Na wszelki wypadek podaje link do strony jej prywatnego forum wady serca. Musisz uzyskac zgodę na wejście na to forum po wysłaniu zgłoszenia. http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35361
Moniko, nie wiem dlaczego. Wydawało mi się, ze jeśli ktoś ma założone konto pocztowe na www.gazeta.pl (zreszta przed wejściem na forum Izabeli *Conki * jest opcja załóż konto jesli nie masz to trwa to szybko. Spróbuj jeszcze raz. Może Conka mając wiele obowiązków nie zawsze ma czas na bieżąco przeglądać prośby o zalogowanie. Pozdrawiam. I s[póbuje się zorientowac.