Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Norma TSH

Gość Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , dziś odebrałam wyniki badań TSH wynosi 1.41 uIU/ml Jakiś czas temu w wyniku stresu dostałam drgawek byłam bardzo słaba i nie mogłam złapać oddechu , nogi zdrętwiały mi do kolan a ręce zaczęły cierpnąć i czułam jakby wbijały się w nie małe igiełki trwało to jakieś 40 minut... potem powtórzyło się to 2 razy ale było to trochę łagodniejsze... Zawartość cukru we krwi 44 co w sumie wszystko odpowiadałoby hipoglikemii.. ale dostałam badania tylko na tsh. Ogólnie jakoś szczerze mówiąc nie che mi się ufać polskiej służbie zdrowia...
Witam, Wczoraj odebrałam wyniki badań TSH i wyszło mi 5,240 - czy to oznacza niedoczynność? Jestem trochę tym faktem zaniepokojona, tym bardziej, że nasłuchałam się, że tarczyce mogą być problemy z zajściem w ciąże itp :/ Od pewnego czasu mam też dość często bóle głowy, źle sypiam w nocy i mam uczucie lęku (chociaż to bardziej przypisuje swojej naturze), czy to może być wynikiem ewentualnej niedoczynności tarczycy?
Witaj Olu. Ja tez mam podobne objawy co Ty od ponad 3 tygodni. tzn: bole glowy(napiecie wewnatrz czaszki), podwyzszone cisnienie, klucia w okolicach serca i ogolnie uczucia raz napiecia a raz rozbicia psychicznego. Wczesniej przez ponad poltorej roku borykalem sie (i borykam sie nadal -w okolicach 250-300) z wysokimi trojglicerydami i cholesterolem ( w granicach od 200 do ponad 2000!!!) ostatnie wyniki na tarczyce jakie odebralem to TSH 5,293 przy gornej granicy 4,940 przy czym ft3 i ft4 w srodku normy. Czy powyzsze objawy moga byc przyczyna niedoczynnosci jak twierdzi moja endokrynolog? czy moze problemow z wydzielaniem jakiegos innego hormonu (przysadka, etc) ?? Pozdrawiam niewiem2@wp.pl
Gość Sandrita

Witam! Zrobiłam badanie poziomu TSH bo mam strasznie skąpe miesiączki. Wynik wyszedł mi 3,34 gdzie norma jest od 0,4 do 4,00. Dwa lata temu wynik wynosił 1,36. Proszę o interpretację bo nie wiem co robić a do edo kilometrowe kolejki...

Gość joanna1985

Witam Od kilku miesięcy bardzo źle się czułam, miałam większość książkowych objawów nadczynności tarczycy: chudnięcie, wilczy apetyt, bezsenność, silne bicie serca, okropne zmęczenie, skąpe miesiączki, suchość skóry, nerwowość, wypadanie włosów, łamliwość paznokci. Zrobiłam TSH i tu wielkie zdziwienie wyszło 6,94 norma lab. do 4,20, czyli niedoczynność. Czy to możliwe? Przecież przy niedoczynności człowiek tyje, nie ma apetytu, ciągle by spał, a u mnie wszystko na odwrót, miał ktoś podobny przypadek? Wizytę u lekarza mam dopiero 13 lipca. Pozdrawiam Joanna

A mój wynik to 77,2mU/l to chyba rekord jak widzę ... jak moja lekarka to zobczyła to miała minę jakby zobaczyła ducha coajmniej... ;) ale jak widać żyję, oczekuję na wizytę u endokrynologa :P mam też obniżone ft3 i antyTPO na poziome 224,3 :P tak i da się z tym żyć bo gdybym się nie zbadała to bym nie wiedziała. mam 19 lat : ]

Ja w zeszłym roku mialam TSH 3,05 a w tym roku 3,18 wiec nieznacznie urosło. Jako że nie moge od roku zajsc w ciąże skonsulowałam się z ginekologiem i on mi otworzył oczy!!! Słuchajcie mam niedoczynność tarczycy. Normy są do ponad 4 ... ale ale ... dla młodej kobiety (tak jak ja 26 lat) ktora chce zajsc w ciąże wynik nie moze przekroczyc 2,5 a najlepiej jak bedzie zbliżony do 0,8 albo 1... więc drogie koleżanki zawsze konsultujcie wynik z lekarzem!!! Mnie czeka usg tarczycy i Euthyrox ...