Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Norma TSH

Gość Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Elu najlepiej jeśli w takim przypadku poświęciłabyś jeszcze troszkę swojego cennego czasu, wzięła sobie od lekarza rodzinnego skierowanie i zapisała się jeszcze raz do lekarza, z tym, że teraz gdzieś do *pewnego* endokrynologa np. jeśli jesteś z Warszawy bądź okolic w szpitalu na Banacha 1A. Tam mają poradnię endokrynologiczną. Poczekasz te 3 miesiące ale będziesz miała pewną diagnozę i przede wszystkim święty spokój w sercu. Pozdrawiam.
Gość Truskawa
Dziewczyny, ja mam wynik 3.580 uIU/ml zrobilam te badania bo pjawily sie u mnie ciemne wloski, nie jest ich duzo, staram sie je wyrywac, nie mniej postanowilam to zdadac. Czytalam wzensiejsze posty i ktoras z dziewczyn miala 3.6 i jedna z was odpisala ze to bliskie gornej granicy i nalezy zrobic pozostale badania. W takim razie ja zrobie tak samo, powiedzcie mi jednak czy to ze biore od jakiegos czasu tabsy antykoncepcyjne moze jakos wyplywac na ten moj wynik? Czy gdybym ich nie brała wynik moglbybyc wyzszy? Pozdrawiam
Mam siostrę, której wynik wyszedł powyżej 40.. z chorą tarczycą można żyć tylko trzeba regularnie chodzić na badania i przyjmować leki (też bierze letrox 25mg). Ma przychodzić co trzy miesiące tak średnio i sprawdzać wszystko. Poza tym mam w pracy dwie koleżanki - obie chorują na tarczyce. Jedna poddała się operacji 9bo leczenie farmakologiczne już nie pomagało), druga ma już prawie 50 lat i dalej leczy się farmakologicznie. Ponadto pracuje w hurtowni leków i codziennie w każdym prawie zleceniu dla apteki jest letrox lub jego pochodne. Z tarczycą ma wiele osób problemy ale mało się o tym mówi. Zwala się to na depresje i inne bzdury - a wystarczy zrobić głupie TSH, które kosztuje niewiele, a może ocalić od wielu niepotrzebnych wizyt u różnych lekarzy. Aha - mi też kazano się przebadać - mam nadzieję, że jednak wszystko będzie ok :*
Witam niedawno sie dowiedziałam że mam niedoczynność tarczycy przez przypadek gdyż poszłam konkretnie z nieustającymi bólami głowy i co tygodniowym okresem mimo że ginekolog powiedział że mam stan zapalny okres nadal się pojawiał. Też zaskoczyło mnie to że mimo ograniczonego posiłku ciągle tyłam w oczach *z powietrza* w wynikach wysżło mi THS 24,77. Lekarz mi przepisał Euthynox n50 mam pytanie czy po tych lekach jeszcze przytyje ? chciałam sie co nie co dowiedzieć na temat nieoczynności bo lekarz mi nawet nie powiedział czy mam niedoczynność wttórną czy pierwotną i czym sie one różnią? z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź
Gość załamana
byłam u endokrynologa, powiedziała że tarczyca troszke powiekszona, skierowała mnie na USG tarczycy jeszcze, ale mówiła że ok. i że moja waga napewno nie od tarczycy... już nie wiem co robić mam:( minia dzieki, a w sprawie testosteronu to do jakiego lekarza sie udac? tez endokrynolog? pozdrawiam:]
ja mam TSH 0,7 niby w normie ale mam problemy z miesiączkami, strasznie dużo jem a jestem szczupła 55 kg a wzrost 170, jest mi ciągle gorąco i duszno, musze cały czas wietrzyć pokój i wciąż brakuje mi tlenu, ostatnio też mam kłopoty z sercem przyśpieszone bicie. Czy myślicie że powinnam iść do endo bo wynik TSH nie aż taki zły ???
Widzę, że niektórzy tutaj panikują, bo mają TSH 4 albo 20. Ja mam przed sobą moje wyniki: 100,0 mlU/l, więc co ja mam powiedzieć? :O Lekarz zalecił mi te badania, bo stwierdził, że znacznie powiększyła mi się tarczyca. Stany lękowe o których tu czytałam, też często u mnie występują, ale jak dodtąd myślałam, że to już leży w mojej naturze. Zaczynam się bać. O.o
Witam , biorę hormony od 10 lat i tak jak niektórzy pytają , czy się od nich tyje - odpowiadam że nie .Brałam różne i nigdy nie przytyłam wręcz odwrotnie.To że każdy ma inny wynik i inaczej się czuje zależy od własnego organizmu . Trzeba naprawdę iść do specjalisty żeby zastosował odpowiednie leczenie dla danej osoby i być pod kontrolą.Pozdrawiam Kasia.