Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Norma TSH

Gość Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, kilka dni temu robiłem pełna morfologie krwi, w tym TSH. Morfologia jest bardzo dobra, natomiast TSh wyniosło u mnie 4,3 przy normie od 0,3 do 6,2. Mam pewne obawy czy aby ta norma nie jest zbyt wysoka. Ktos z Was wie dlaczego jest taka, a nie inna? Proszę o interpretację wyniku.
Hej mam 28 lat przeszlam juz ostra nadczynnosc,z ktora wyladowalam w szpitalu bo okazalo sie ze to przelom tarczycowy.Kiedy troche mnie podleczyli dali radioaktywny jod to wywolalo niedoczynnosc tarczycy i teraz biore syntroid 137mcg.Mam pytanie czy ktos z was to przechodzil czy ktos mial problemy z nerwami?Ja ciagle sie czegos boje ,lekarz mnie uspokja ze to minie,ale ja tak strasznie sie boje,bo czy aby napewno minie,a moze to poczatek choroby psychicznej,a moze schizofremii,tak strasznie sie boje,prosze niech ktos sie odezwie....
do jolausa. Mialam podobne przejsci z tarczyca co ty. W czerwcu wpadlam z niedoczynnosci 9,5 w nadczynnosc po zlej kuracji hormonalnej. za namowa lekarze odstawilam hormony i wpadalm znowu w niedoczynnosc tym razem 19,7. Od tego wszystko sie zaczelo. Z chwila gdy wzielam pierwszy hormon zaczely sie placze do tego doszlo bujanie jak na statku, stracilam balans w nogach., zesztywnialm.Teraz niby tarczyca sie uspokoila chociaz niewiem bo miesiac temu robilam ostanie badania (bylo 3,95) Teraz sie czegos boje nie wiem czego, nie moge nadal chodzic bo nogi mam niestabilne. Niestety ja juz nie ufam lekarzom w grecji. Bo tu mieszkam od lat. Co robic a moze to nerwica juz nie wiem.
Gość Gucha 30
... a ja robiłam badanie TSH i wyszło mi 83.32, kazali mi zrobić powtórkę, chociaż i tak badanie robili z dwóch wysiewów... Zrobiłam-wynik TSH 79,39. Lepiej, ale przy takim wyniku trudno mówić, że coś jest lepiej... No i co wy na to??? Wszyscy mówią, że to pomyłka, ale ja wiem jak się czuję!!!
bardzo prosze o rade! Tydzień temu byłam u endo z wynikami tsh 0,7. Zrobił mi usg i stwierdził że mam przerośniętą tarczyse, bez zastanowienia zapisał Letrox 25.Dziś byłam u innego endo (porównać opinie) i dowiedziałam się ze wszystko jest w porzadku i nie wymagam opieki endo. Bardzo proszę o rade
Bardzo prosze o rade Tydzień temu byłam u endo. z wynikami 0,7zrobił mi usg i stwierdził ze mam przerośniętą tarczyce, bez zastanowienia przepisał letrox 25. Dziś byłam u innego endo (porównać diagnoze), który poinformował mnie ze wszysko jest ok i nie wymagam opieki endo. Niewiem co robić prosze o rade.
Gość Gucha 30
byłam już u endo, oczywiście prywatnie... Przepisał mi Euthyrox 100 i mam czekać na rezultaty (za 4 tyg wizyta - też prywatnie). Nie skierował mnie na badanie T3 iT4, a po hormonach prawie bez zmian... Prawie, bo zauważyłam, że tarczyca mi się powiększyła! Wczoraj byłam u lek. rodzinnego i bardzo się zdziwił, że przy tak wysokim wyniku TSH nie badano mi hormonów tarczycy, bo wyglądam na nadczynność (mam objawy typowe dla nadczynności). Zapisałam się już na badanie poziomu prolaktyny, żeby sprawdzić, czy to nie przysadka, a ściśle guz... Czuję się wprost fantastycznie!!! Prywatne praktyki lekarskie - nie(ch) żyją nam!
Witam ja jestem 3 lata po operacji teraczycy od tego czasu bhiore leki najpierw byl Letrox 25,50,100 i nie bylo efektow zadnej poprawy pozniej Euthyrox 100 i nadal moje tsh to 11 z groszami przy normie gornej cos okolo 4 caly czas tyje nie wiem juz co mam robic i do jakiego lekarza isc bo ten endokrynolog chyba nie wie co robic...
Czesc! Moja mama ma wynik *100* miala isc do szpitala, ale urodzila dziecko i wychowuje je sama wiec nie mogla. Leczyla sie sama, lekami jakie przepisal jej doktor.(Ja mieszkam we wloszech i nie bardzo moge sie tym dzieciatkiem zajc, szczegolnie ze sama mam problemy :/) Mama Dzis wyladowala w szpitalu. Dostala wstrzasu po tabletkach i zaczela sie dusic :(( Do tego ma zmiany nowotworowe :( Doktorzy powiedzieli ze jeszcze dzis po poludniu moglibysmy zamawiac trumne, jest tak zle :((