Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, kołatanie serca i podwyższone ciśnienie

Gość lukasz122

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lukasz122

Witajcie, od tygodnia łapią mnie duszności (nie mogę wsiąść pełnego wdechu), również mam podwyższone ciśnienie, sięgające nawet 147/87 (puls 82), strasznie się załamałem. Regularnie sprawdzam ciśnienie, które waha się 127-147/70-87 (rozkurczowe nie przekroczyło dopuszczalnej), odczuwam również (szczególnie gdy siedzę w domu) kołatanie serca o różnym stopniu nasilenia, nawet o silnym. Takie objawy mam o tygodnia, byś może jest to spowodowane pewnym lekiem, który przepisał mi Urolog (powiększone żyły w okolicach jąder), *Diclac 75 Duo* firmy *Sandoz*, to jest nazwa tego leku. Na ulotce jest napisane o wysokim ciśnieniu (w takim wypadku, zachować ostrożność), lecz Ja nie miałem wysokiego ciśnienia. Byłem z tym u lekarza rodzinnego, poprosiłem o konsultację z kardiologiem (wizyta 12 Lutego). Jestem osobą nerwową, narażoną na stres dnia codziennego. Nie wiem już co mam czynić, skoczyłem brać ten lek 5 dni temu i do tej pory utrzymują objawy przedstawiony wyżej. Czy miał ktoś podobne objawy spowodowane tym lub podobnym lekiem? Jak mogę sobie pomóc do czasu wizyty? Zażywam już potas i magnez oraz staram się ruszać uprawiając sporty. Aha, dodam jeszcze, że mam 17 lat.

Witam, Cała grupa leków niesterydowych przeciwzapalnych, do których należy diklofenak (nazwa handlowa: Diclac 75 Duo) może podwyższać ciśnienie tętnicze. Czy ktoś z Pana rodziców choruje na nadciśnienie? Być może ma Pan chwiejne nadciśnienie tętnicze i stosowanie Diclacu tylko wyzwoliło wyższe wartości ciśnienia. Proponuję zapisywać wszystkie wyniki pomiarów ciśnienia i tętna (z podaniem daty i godziny) - to przyda się na konsultacji kardiologicznej. Prawdopodobnie przyda się Panu holter ciśnieniowy. Jężeli będą się utrzymywały wartości ciśnienia 140/85 mmHg lub wyższe, to być może trzeba będzie rozpocząć leczenie nadciśnienia?

Gość Lukasz122

Dziadkowie od strony Ojca oraz Matki mają nadciśnienie, z tego co mi wiadomo Ojciec także ma problemy z sercem (nie wiem jakie schorzenie). Lek skończyłem brać 5 dni temu, te wartości ciśnienia pozostają do teraz, opadają tylko podczas wysiłku fizycznego lub podczas snu. Ogólnie problemy sercem rozpoczęły się u mnie rok temu, wtedy odczuwałem deko powiększoną akcję serca (zalecenie lekarza rodzinnego: potas i magnez), lecz wysokiego ciśnienia nie miałem, w normie było.