Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość polo

Rekomendowane odpowiedzi

Mój tato jest kilka miesięcy po operacji wszczepienia by-pasów, i dopiero teraz, jak polepszyło mu sie zdrowie prosi mnie o wyjaśnienie typu by-passów, jakie jemu wstawiono. W karcie informacyjnej jest napisane, że były to: LIMA - LAD Ao - RCA Cx + Med + Diag jump graft Z dwoma pierwszymi sobie poradziłem, wyjaśniłem, że: pierwszy to : połączenie tętnicą piersiową wewnętrzną - aorty i lewej tętnicy więńcowej okalającej drugi to: połączenie żylne aorty i prawej tętnicy więńcowej a trzeci pomost / pomosty nie potrafię wyjaśnić,,,, ? Czy może ktoś mi podpowiedzieć co to za typ i co łączy ?

Witam, Pierwszy pomost tętniczy łączy lewą tętnicę piersiową wewnętrzną z gałęzią przednią zstępującą lewej tętnicy wieńcowej, a nie tętnicę okalającą, jak napisano. Drugi pomost (prawdopodobnie żylny, chociaż nie zostało to napisane) łączy aortę z prawą tętnicą wieńcową. Trzeci pomost, również żylny, tzw. Jump graft, co można przetłumaczyć: *pomost skaczący* łączy aortę z trzema naczyniami wieńcowymi: gałęzią okalającą, gałęzią pośrednią i gałęzią diagonalną lewej tętnicy wieńcowej.