Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmęczenie, drżenie rąk, rozstrzęsienie przy podwyższonym TSH

Gość mlodychlopek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mlodychlopek

Sprawa wygląda tak- miewałem napady bardzo silnego zmęczenia. A w zasadzie dalej miewam- silne uczucie zmęczenia(ale nie potrzeby snu), drżenie rąk, ogólne roztrzęsienie, ogromny problem ze skupieniem(nie jestem czasem w stanie skupić się na tym co ktoś inny do mnie mówi). Do tego ciągła ropa na tylnej ścianie gardła i coś co wyglądem przypomina grudki chłonne także na tylnej ścianie gardła, sporadycznie pojawiają się kamienie migdałkowe, wahania temperatury ciała. Miałem serie badań- OB w normie, CRP w normie, podstawowe parametry krwi z morfologii w normie(płytki itp.), eozynofile podwyższone(9,1%), kreatynina w normie, lipidogram i cukier także w normie, EKG zwykłe w normie, holter pokazał sporadyczne nadkomorowe wędrowanie rozrusznika, usg serca w normie, TSH podwyższone(prawie 7), usg tarczycy prawidłowe(poprawna echogenizcność oraz poprawne ukrwienie-color doppler), powiększone węzły chłonne z widoczną warstwą korową, w okolicach żuchwy o. rozmiarach 2,3x0,6cm. Dostałęm tyroksyne i do domu. Na dniach postaram się wykonać badania poziomu wolnego T4 i T3. Co roku miewałem nawet kilka angin, anginy ustały przyszło to.. Tylko czym ,,to* może być? proszę chociaż o jakieś wskazówki, bardzo mnie te objawy męczą a występują już od długiego czasu.

Gość Mlodychlopek

Eozynofiloza, powiększenie węzłów, kamienie migdałkowe... może faktycznie wysunąlem zbyt daleko idące przypuszczenia. W takim razie co innego mogę przypuszczać, jakie badania powinienem wykonać? niestety póki co mam tylko leczenie objawowe. Jutro będę miał wyniki wolnego T4 , wolnego T3 oraz TSH.

Musze ci powiedzieć,że twoje objawy sa typowo tarczycowe i nie wymyślaj chorób.Jak co sie wyrówna poziom TSH, to złagodzą się tez objawy takie jak: drżenie rąk, ,,dygot** wewnętrzny, brak siły fizycznej...itd. Wierz mi, bo to przerabiałam kiedyś, a teraz mam sie dobrze. Poczekaj na ustabilizowanie hormonów tarczycy,a poczujesz się lepiej. Pewnie, że te objawy są naprawdę niepojące .Człowiek jest słaby, ciągle zmęczony i jakiś podminowany bez większego powodu.Ciężko się z czymś takim zyje. Ale trzeba to jakoś przetrwać będąc pod stała kontrolą lekarza od chorób tarczycy,kontrolując poziomy hormonów co miesiąc czy dwa, by zobaczyć jak organizm reaguje na lek,czy należy dawkę zmniejszyć , czy zwiększyć ...itd. Ale na to trzeba troche czasu.Efekt jest nie od razu.Cierpliwości. I nie czytaj pierdół w necie o strasznych chorobach.