Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem od jakiegoś czasu z sercem, a mianowicie chodzi o to, że czasami zaczyna za szybko bić, robi mi się trochę słabo, mam lekki zawrót głowy i opadam z sił. Czasem tak jak to było dzisiaj bez wysiłku stałem przy kasie w markecie i się zaczęło, biło tak mocno że widziałem że aż kurtka się rusza obok serca, po powrocie zmierzyłem ciśnienie i tętno. Ciśnienie było troszeczkę za wysokie a tętno wynosiło 188. Byłem kilka razy na pogotowiu i nic specjalnego się nie dowiedziałem dali jakiś zastrzyk i do domu, czasem powtarzali ekg z 5 razy bo myśleli , że sprzęt się popsuł, a czasem nawet jak się położyłem na leżance na pogotowiu to momentalnie przechodziło i wracało do normy jakby ręką odjął . Nie wiem co to może być, mam 23 lata i jakby ktoś pytał to palę papierosy (w przybliżeniu niecałą paczkę na dzień), nie piję alkoholu ani nie biorę innych świństw. Pozdrawiam. ;)

Witam, Za wysokie tętno 188/min w spoczynku jest dużą nieprawidłowością. Podwyższone ciśnienie tętnicze też nie powinno mieć miejsca u osoby zdrowej. Istnieje podejrzenie nadczynności tarczycy i warto oznaczyć we krwi poziom hormonów tarczycy, przynajmniej TSH. Warto często mierzyć ciśnienie i tętno i zapisywać wyniki. Po jakimś czasie obserwacji można udać się do lekarza rodzinnego i przedstawić mu uzyskane wyniki pomiarów. Można porozmawiać ze swoim lekarzem o potrzebie wykonania badań w kierunku nadczynności tarczycy.